2016. február 15., hétfő

Kakukkfüves gombakrémleves



Gyorsan elkészíthető, ízes, sűrű krémleves - akár ebédre, akár vacsorára!





Kakukkfüves gombakrémleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 ek kacsazsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kg gomba (pl. csiperke)
  • 2 dl tejszín
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 2 ágacska friss kakukkfű (ha nincs, 1 mk szárított)
  • fél csokor friss petrezselyemzöld
  • só és bors


A vöröshagymát finomra vágjuk, üvegesre pároljuk a kacsazsíron.

A gombát megtisztítjuk. 3-4 szép kalapkát tegyünk félre, a többit vágjuk kis kockákra.

Hozzáadjuk a gombakockákat a megpárolt vöröshagymához, majd a zúzott fokhagymát, élénk tűzön 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel, ízesítjük a kakukkfű letépkedett levélkéivel, és takaréklángon, fedő alatt 20-25 perc alatt puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk.

A keményítőt elkeverjük csöpp kis hideg vízzel, majd a tejszínnel, s a keveréket a levesbe csorgatjuk. 

Néhány perc alatt kiforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.

A félretett gombakalapokat vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőt hevítsünk fel szárazon. Amikor már nagyon forró, szórjuk bele a gombaszeleteket, s locsoljuk meg az olívaolajjal. Élénk tűzön, kevergetve süssük aranyszínűre.


Tálaljuk a levest a pirított gombaszeletekkel, ha még tartalmasabbá szeretnénk tenni, kínáljunk hozzá pirított kenyérkockákat is, esetleg sajtos pirítóst.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.