Konyhai pályafutásom alatt nagyon-nagyon ritkán, 2-3 alkalommal vettem fagyasztott kroketteket, és itthon is nagyon ritkán készítettem :-)
Most is hirtelen felindulásból született, meglepően kevés macerával, s nagyon finom volt.
Azt gondolom, hogy a titok itt is, mint a szilvás gombócnál is nem más, mint a teljesen, de teljesen hidegre hűtött krumpli, innentől kezdve túl nagy bajság nem történhet!
Házi krokett
Elkészítési idő: 45 perc + a
burgonya főzése és kihűtése
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 5 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- só és bors
- frissen őrölt szerecsendió
A panírozáshoz:
- 2 tojásfehérje
- 1 egész tojás
- zsemlemorzsa
A sütéshez:
- bő olaj
A krumplit meghámozzuk,
kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, alaposan
lecsepegtetjük, és azon forrón áttörjük.
Hagyjuk teljesen hidegre
hűlni!
Amikor kihűlt, hozzáadjuk a
lisztet, a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, s alaposan
összegyúrjuk.
Ha teljesen kihűtöttük a főtt
krumplit, elengedő lesz ennyire kevés liszt hozzá, nem fog ragadni, nyúlni.
Nedves kézzel kis hengereket
formálunk a masszából, s előbb a felvert tojásba mártjuk, majd zsemlemorzsába
forgatjuk.
Bő olajban, közepes lángon
néhány perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük, majd papírtörlővel bélelt tálra
emeljük, hogy a felesleges olajat leitathassuk róla.
Frissen az igazi!
Nálam a maradék krumpli majdnem mindig krokettként végzi (bár én inkább kis golyócskákra szoktam formázni és nem panírozom, úgy sütöm), vagy nudliként. Vagy pogácsában. :)) Vétek kidobni. :)
VálaszTörlésPontosan, ahogy mondod :-)
TörlésPogácsában újjászületve maga a mennyország!