Minimál előkészítés, aztán be a sütőbe, s míg a hús párolódik-sül, addig simán elkészül a köret is!
Fűszervajas pulykasült
édesburgonyás pürével
Elkészítési idő: 150 perc
Hozzávalók:
- 1 egész pulykacomb (alsó és felső egyben)
- 10 dkg vaj
- 1 citrom
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 ágacska kakukkfű
- 1 ágacska rozmaring
- só és bors
Az édesburgonyás püréhez:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg burgonya
- 30 dkg édesburgonya
- 1-2 ek kacsazsír
- só és bors
A pulykacombot megtisztítjuk,
majd konyhai papírtörlővel leszárítjuk. Sózzuk és borsozzuk.
A puha vajat kikeverjük a
finomra vágott zöldfűszerekkel, citromlével, sóval és borssal. Ha a citrom
héját nem kezelték vegyszerrel, nyugodtan reszeljünk a fűszervajhoz a héjából
is!
Ujjainkkal lazítsuk fel a
pulyka bőrét, és egyenletesen simítsuk a húsra a citromos-zöld fűszeres vajat.
Ha marad, kenegessük meg vele a bőrét kívülről is.
A pulykát fektessük tepsibe,
öntsünk alá 1-2 dl vizet. Zárjuk le a tepsit szorosan alufóliával, majd 190
fokos sütőben pároljuk 1-1,5 órán át. A puhulási idő nagyban függ a pulykacomb
méretétől és az állat korától!
Amikor a hús megpuhult,
távolítsuk el a tepsiről az alufóliát, toljuk vissza a sütőbe, és süssük a
bőrét ropogósra.
Az édesburgonyás püréhez
hámozzuk meg a hagymát és a burgonyákat, vágjuk őket kockára, és sós vízben
főzzük puhára.
Ha megpuhultak a zöldségek, szűrjük
le, és azon forrón törjük pürévé.
Ízesítsük sóval és borssal, és
keverjük krémesre kacsazsírral.
Tálaljuk a pulykasültet az
édesburgonyás pürével és tetszőleges salátával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.