Ez az a pogácsatészta, amiből finom lekvárral töltve
lekváros papucs is süthető - egy füst alatt!
Szilveszteri malacpogácsák
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók (ha soknak találjuk, nyugodtan felezzük meg, de az egész tésztamennyiség egyik feléből sülhet a malacpofi, a másikból pedig a lekváros papucs!)
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 3 tojás sárgája
- 3 ek. (por)cukor
- 1 csapott ek. só (azért óvatosan...)
- 5-6 dl tejföl
A tetejére:
Az élesztőt meglangyosítjuk. Elkeverjük benne a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, legvégül a felfuttatott élesztőt - lehetőleg távol a sótól.
Ruganyos tésztává gyúrjuk, ha szükségét érezzük, nem állna össze, adjunk hozzá apránként élesztőt.
30 percig langyos helyen, letakarva pihentetjük.
A pihentetési idő letelte után lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.
Nagy köröket pl. egy vizespohárral - ez lesz a feje.
A nagy körrel megegyező számú kisebb korongokat egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy akár egyszerűen fémkupakkal - ez lesz az orra.
Néhány nagyobb, vizespohárral szaggatott korong, amit még nyújtunk is majd - ez lesz a füle.
A nagy korongokat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. Lekenjük felvert tojással, majd ráhelyezzük orrként a kisebb korongokat, amiket szintén lekenünk tojással.
A füleknek szánt tésztakorongokat kicsit kinyújtjuk, és éles késsel vagy pizzavágóval 8 db háromszögre vágjuk fel.
Egy háromszög talpát a fej alá illesztünk, finoman rányomjuk, majd tetszés szerint formázzuk: hagyjuk hegyesre vagy a fejre hajtjuk kicsit csálén. Ugyanígy megformázzuk a másik fület is, majd lekenjük tojással.
A szemek helyére 1-1 egész feketeborsot teszünk, az orrlyukakat fogvájóval vagy hústűvel lyukasszuk a tésztába.
Hagyjuk kelni langyos helyen a malackákat 20 percig, majd süssük aranyszínűre 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) kb. 25 perc alatt.