Az elmúlt hétvégén beigli-próbasütés volt, de hogy ne csak sütizzünk, került egy szépséges töltött dagadó is, mellé krumplipüré és párolt káposzta.
Elméláztam káposztaszeletelés közben, és egyszer csak eszembe jutott: jé, vajon milyen lenne a beigli párolt káposztával töltve?
Ötletemet megosztottam Zurammal, mit szólna hozzá, aki meghökkenés helyett lelkesen helyeselt! :-)
Szoktál sütni omlós káposztás csigát, ami eszméletlen finom - ez is biztos ugyanolyan csocsi lesz!
Így történt, hogy a semleges ízű beiglitészta megkapta a sós-köményes párolt káposztáját töltelékül - és a végeredmény überelte mind a mákosat, mind a diósat :-)
Később rákerestem a gugliban a káposztás beigli szókapcsolatra, s 0,32 másodperc alatt kb. 46 200 találatot kaptam - a "spanyolviaszról" meg ennyit :-))))))))
Káposztás beigli
Elkészítési idő: 3-4 óra
Hozzávalók 2 rúdhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 2 dkg cukor
- csipet só
- 3 dl tejföl
- 20 dkg zsír (!)
- 0,5 dl víz
- 0,5 kg fejes káposzta
- 1 ek. kacsazsír
- 1 ek cukor
- 1 mk. köménymag
- só és bors
A tetejére:
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
A vizet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt,
beleszórjuk a cukrot és 5 dkg lisztet - langyos helyen felfuttatjuk.
Közben a lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd a megkelt
kovásszal és a tejföllel sima tésztát gyúrunk.
Fél órára hűvös helyre félretesszük
pihenni.
Addig elkészítjük a tölteléket.
A káposztát megmossuk, külső, esetlegesen sérült leveleit eltávolítjuk, torzsáját egy éles késsel ék alakban kivágjuk.
Vékony csíkokra szeleteljük.
A kacsazsírban aranyszínűre olvasztjuk a cukrot, rádobjuk a köménymagot, s ha pattogni kezd, hozzáadjuk a káposztacsíkokat. Sózzuk, jól átforgatjuk, majd pici vizet aláöntve fedő alatt, időnként megkeverve puhára pároljuk, a végén borssal fűszerezzük.
Hagyjuk kihűlni.
A tésztát vágjuk két egyenlő darabra. Minimálisan lisztezett
munkalapon nyújtsuk ki kb. 30x40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a párolt káposztával. A rövidebbik két oldalán
hajtsuk be kicsit a tészta szélét, majd hosszabbik oldalánál fogva nem túl
szorosan tekerjük fel.
Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a két tésztarudat,
majd mindkettőt megkenjük előbb a tojás sárgájával úgy, hogy az ecsettel mindig
csak egy irányba dolgozzunk, mondjuk a tekercs hosszanti irányában. Hűvös
helyen hagyjuk pihenni addig, míg a tojássárga meg nem szárad rajta.
Ha megszáradt, kenjük le a fehérjével, de most a sárgájás
kenésre merőlegesen dolgozzunk - így lesz márványos a tekercs teteje!
Tegyük félre ismét hűvös helyre, s várjuk meg, míg a fehérje
is megszárad rajta.
A sütőt - aljában lábaska vízzel - melegítsük elő 180 fokra.
Néhány helyen szurkáljuk meg a tekercseket, hogy a keletkező gőz el tudjon
távozni, és kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kihűlve szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.