2015. december 16., szerda

Afrikai harcsa krémes lencsével



Rendszeresen jön a szarvasi kamion a piacra = sűrűbben kerül hal a menübe!

Maga a hal puritán egyszerűséggel sül meg serpenyőben, a pluszt hozzá a lencseköret adja. Végeredményét tekintve akár azt is mondhatnám, hogy egy lencsefőzelék "de luxe", hétköznapi hozzávalókból egy fantasztikusan finomság!

A füstölt szalonnát véletlenül se hagyjátok ki belőle!




Afrikai harcsa krémes lencsével

Elkészítési idő: 60 perc


  • 50 dkg afrikai harcsafilé (vagy más halfilé)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 20 dkg lencse
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 0,5 dl fehérbor
  • 3-4 ágacska friss kakukkfű (vagy 1 mk. szárított)
  • 1,5 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só és bors
  • 1 citrom


A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd vékonyan megkenjük olajjal. Szinte füstölésig hevített, száraz serpenyőbe helyezzük a halszeleteket, és oldalanként 3-3 perc alatt készre sütjük. Félretesszük.

A lencsét folyó víz alatt átmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi. Felforraljuk, s rögtön leöntjük róla a vizet.

A szalonnát felkockázzuk, zsírját kisütjük. Megfonnyasztjuk rajta a karikákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a kicsi kockákra vágott sárgarépát és az előfőzött lencsét.

Felöntjük fehérborral és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és fedő alatt, takaréklángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük.

Ha megpuhult, kiemelünk belőle egy merőkanálnyit, és botmixerrel krémesre zúzzuk. Visszaöntjük a fazékba, végül elkeverjük benne a tejszínt is.

Pár perc alatt kiforraljuk, a végén citromlével ízesítjük.


A sült halszeletekkel, citromkarikákkal, frissen őrölt borssal kínáljuk.


Neil Perry csodás receptje pici módosításokkal

2 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon finom lehet.Vasárnap készítettem szarvasi módra afrikai harcsafilét gombásan, kaprosan.( egy szórólapjukon olvastam) Én imádom, de sajna a családom nem díjazza, de ezt a lencsefőzeléket elkészítem a héten a férjem sült kolbászt kap rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm, amit írsz, a gombás-kapros is de csocsi lehetett!

      A főzeléket nyugodtan próbáld ki sült kolbásszal is, tetszeni fog, hidd el :-)))

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.