Rendszeresen jön a szarvasi kamion a piacra = sűrűbben kerül hal a menübe!
Maga a hal puritán egyszerűséggel sül meg serpenyőben, a pluszt hozzá a lencseköret adja. Végeredményét tekintve akár azt is mondhatnám, hogy egy lencsefőzelék "de luxe", hétköznapi hozzávalókból egy fantasztikusan finomság!
A füstölt szalonnát véletlenül se hagyjátok ki belőle!
Afrikai harcsa krémes
lencsével
Elkészítési idő: 60 perc
- 50 dkg afrikai harcsafilé (vagy más halfilé)
- 2 ek. olívaolaj
- 20 dkg lencse
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 0,5 dl fehérbor
- 3-4 ágacska friss kakukkfű (vagy 1 mk. szárított)
- 1,5 dl tejszín (állati, 30%-os)
- só és bors
- 1 citrom
A halat megmossuk,
papírtörlővel leszárítjuk, sóval és borssal ízesítjük, majd vékonyan megkenjük
olajjal. Szinte füstölésig hevített, száraz serpenyőbe helyezzük a
halszeleteket, és oldalanként 3-3 perc alatt készre sütjük. Félretesszük.
A lencsét folyó víz alatt
átmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőven ellepi.
Felforraljuk, s rögtön leöntjük róla a vizet.
A szalonnát felkockázzuk,
zsírját kisütjük. Megfonnyasztjuk rajta a karikákra vágott vöröshagymát, majd
hozzáadjuk a kicsi kockákra vágott sárgarépát és az előfőzött lencsét.
Felöntjük fehérborral és annyi
vízzel, amennyi éppen ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, és
fedő alatt, takaréklángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
Ha megpuhult, kiemelünk belőle
egy merőkanálnyit, és botmixerrel krémesre zúzzuk. Visszaöntjük a fazékba,
végül elkeverjük benne a tejszínt is.
Pár perc alatt kiforraljuk, a
végén citromlével ízesítjük.
A sült halszeletekkel,
citromkarikákkal, frissen őrölt borssal kínáljuk.
Neil Perry csodás receptje pici módosításokkal
Hű ez nagyon finom lehet.Vasárnap készítettem szarvasi módra afrikai harcsafilét gombásan, kaprosan.( egy szórólapjukon olvastam) Én imádom, de sajna a családom nem díjazza, de ezt a lencsefőzeléket elkészítem a héten a férjem sült kolbászt kap rá.
VálaszTörlésHmmm, amit írsz, a gombás-kapros is de csocsi lehetett!
TörlésA főzeléket nyugodtan próbáld ki sült kolbásszal is, tetszeni fog, hidd el :-)))