2015. december 31., csütörtök

B.Ú.É.K.! 2016.!



A jutalom, amiért túléltük az ünnepeket, az újév, és már el is jutottunk az újévi fogadalmak csodás hagyományához.

Hagyd hátra a múltad, és kezdd elölről! Nehéz ellenállni a kísértésnek újrakezdéskor, hogy a múlt év problémáit a szőnyeg alá söpörjük.

Ki dönti el, hogy mikor ér véget a régi, és kezdődik az új? Nem jelzik a naptárban, nem szülinap, nem egy új év. Ez egy esemény. Kicsi vagy nagy? Valami, ami megváltoztat minket.

Jó esetben reményt ad, vagy egy új életmódot és világnézetet. Elengedjük a régi szokásainkat, és emlékeinket.

A lényeg az, hogy sose adjuk fel a reményt, hogy lesz egy újabb kezdet. 

Idézet a Grace klinika c. filmből 



 kép


Boldog új évet kívánok!

Szilveszteri malacpogácsák



A világ legegyszerűbb tejfölös pogácsatésztájából formázgatva, most épp aktuális :-)


Ez az a pogácsatészta, amiből finom lekvárral töltve lekváros papucs is süthető - egy füst alatt!





Szilveszteri malacpogácsák


Elkészítési idő: 3 óra


Hozzávalók (ha soknak találjuk, nyugodtan felezzük meg, de az egész tésztamennyiség egyik feléből sülhet a malacpofi, a másikból pedig a lekváros papucs!)


  • 1 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 ek. (por)cukor
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan...)
  • 5-6 dl tejföl



A tetejére:

  • 1 tojás
  • szemes bors



Az élesztőt meglangyosítjuk. Elkeverjük benne a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést formázunk, és beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a puha vajat, a sót, legvégül a felfuttatott élesztőt - lehetőleg távol a sótól.

Ruganyos tésztává gyúrjuk, ha szükségét érezzük, nem állna össze, adjunk hozzá apránként élesztőt.

30 percig langyos helyen, letakarva pihentetjük.

A pihentetési idő letelte után lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk.

Nagy köröket pl. egy vizespohárral - ez lesz a feje. 

A nagy körrel megegyező számú kisebb korongokat egy kicsi pogácsaszaggatóval vagy akár egyszerűen fémkupakkal - ez lesz az orra.

Néhány nagyobb, vizespohárral szaggatott korong, amit még nyújtunk is majd - ez lesz a füle.

A nagy korongokat sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük. Lekenjük felvert tojással, majd ráhelyezzük orrként a kisebb korongokat, amiket szintén lekenünk tojással.

A füleknek szánt tésztakorongokat kicsit kinyújtjuk, és éles késsel vagy pizzavágóval 8 db háromszögre vágjuk fel.

Egy háromszög talpát a fej alá illesztünk, finoman rányomjuk, majd tetszés szerint formázzuk: hagyjuk hegyesre vagy a fejre hajtjuk kicsit csálén. Ugyanígy megformázzuk a másik fület is, majd lekenjük tojással.

A szemek helyére 1-1 egész feketeborsot teszünk, az orrlyukakat fogvájóval vagy hústűvel lyukasszuk a tésztába.

Hagyjuk kelni langyos helyen a malackákat 20 percig, majd süssük aranyszínűre 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában lábaska víz) kb. 25 perc alatt.


2015. december 30., szerda

Szilveszteri hangolódás



Lássuk, mi minden finomság kerülhet az év utolsó napján az asztalra :-)


Lencse okvetlenül!

Lehet belőle leves!





Vagy egy finom főzelék (s a halat most hagyjátok el, tudjátok!)






De miért ne készülhetne lencséből mártogatós is?






Malac. Hogy kitúrja a szerencsénket :-)


Mézes-mustáros pácban például...






Főzhetünk egy elképesztően ízgazdag ragut is!









A zsebes karaj ízeinek is csak a fantáziánk és a kamránk tartalma szab határt - nálunk nagyon megy a gyümölcs-hús páros.






Kocsonya? Akár az év utolsó napján is :-)






No és persze a rétesek! Édesek és sósak!


Körözöttel töltve:





Sajtos-sonkás ízben:







Bátraknak almával, camembert sajttal, dióval!





Almás-narancsos töltelékkel:







Barackos-ricottás!






Mákos-aszalt szilvás!






Vidám készülődést!

2015. december 29., kedd

Blogszületésnap és sajtos-kolbászos sós palacsinta




Max-tól kapott karácsonyi ajándékom immár a 7. évét töltötte be, köszönöm Nektek az idei újabb "gyertyaszálat"!

Rendhagyó módon nem süteményt hozok most, hanem egy "gyorsanvalamifinomat," "lássukmivanahűtőben" villámvacsorát.

Tenyérnyi sós lepénykék, elkészítési ideje a sütéssel együtt is kb. 15 percet vesz igénybe, az ízesítésnek pedig tényleg csak a kamra és a hűtő tartalma szab határt.

Ha csak sózzuk az alaptésztát, a pici palacsinták nagyon jó alapot adnak különféle kencéknek, mártogatósoknak - szilveszter előtt ez talán nem elhanyagolható szempont :-)






Sajtos-kolbászos sós palacsinta

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók kb. 12 db tenyérnyi palacsintához:


  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 csapott mk. só
  • frissen őrölt bors
  • 3 dkg karakteresebb ízű sajt (nálam most Maasdamer)
  • 3 dkg füstölt kolbász
  • 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1-2 tk. olaj



A sajtot finomra reszeljük, a kolbászt egészen pici kockákra vágjuk.

A tojást elkeverjük a tejjel, hozzáadjuk a lisztet, a sót, borsot, sütőport, a sajtot és a kolbászt, végül a pici olajat is.

Ovális habverővel néhány mozdulattal sima tésztává dolgozzuk.

Szárazon felforrósítunk egy serpenyőt, és evőkanállal tenyérnyi korongokat csurgatunk a tésztából. Amikor a tészta felületén pici buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és a másik oldalát is készre sütjük.

Tetszés szerinti mártogatóssal - nálunk most kapros-fokhagymás tejföllel - tálaljuk.




2015. december 24., csütörtök

Karácsony



Áldott, boldog karácsonyi ünnepeket kívánok ezzel a tüneményes, szívmelengető mesével, melyben a Télapó sajnos ágynak esik az ajándékok osztogatása közben, de Mása és a Medve megmenti az erdő lakóinak karácsonyát :-)




Szép ünnepet Mindenkinek!

2015. december 23., szerda

Karácsonyi ajánló - levesek



Azt gondolom, a komoly, nehéz karácsonyi húsételek előtt (amit aztán úgyis valamilyen sütemény vagy édesség fog követni) bőségesen elegendő bevezetésként egy könnyed krémleves.

Sós vagy édes.


Karamellás körte-sütőtök leves, tejszínnel, sós mogyoró grillázzsal - jó példa az édes és sós csodás harmóniájára. Langyosan, hidegen, melegen is remek!





Ha van a fagyasztóban a nyárról megmentett málnánk... Csokis, vörösboros...




Krémleves sült zellerből és édesburgonyából - egészen más ízűek ám a zöldségek sütve!





Édesburgonya levesre egy újabb variáció, ezúttal édeskés-fűszeres ízekkel.




Ha mindenből csak egy kicsi van otthon... Sült zöldség krémleves vegyes zöldségekből!





Egyszerűnek tűnő zöldborsó krémleves pici csavarral - csodafinom :-) Feta helyett kínálhatjuk sűrű görög joghurttal is!





Ha tél, akkor forralt bor! Készülhet fagyasztott gyümölcsből vagy befőttből (ekkor használjunk kevesebb cukrot és a főzési idő is jócskán lerövidül!).




Egy őrületesen finom gyümölcsös krémleves: alma, narancs, csokoládé...






Vidám készülődést!





2015. december 22., kedd

Karácsonyi ajánló - főételek



Folytassuk a sort a főételekkel :-)


Csirke, gomba, fehérbor, kicsi tejszín - a munka javát pedig a sütő végzi!





Boros-mazsolás tarja, pici előkészítést igényel, de a java munka itt is a sütőé!




Jöjjön egy másfajta gyümölcs-hús páros!






Töltött káposzta :-)





Birkapörkölt - nálunk elmaradhatatlan volt :-)




Narancsos-mézes kacsasült... Hmmmmmmmm...





Órákon át rotyogó, elképesztően ízgazdag malachús az újdonságok kedvelőinek!




Megint csak egy finomság a bevállalósoknak: mint egy sűrű marhapörkölt, de narancshéjjal, aszalt szilvával, édes piros húsú paprikával - fantasztikus!





Együnk halat is az ünnepek alatt!

Tovább tartott leírni (és elolvasni) - sokféle íz és textúra simul kerek egésszé ebben a fogásban!



Harcsa krémes lencsével - hétköznapi hozzávalókból ünnepi finomság!





Vidám készülődést!


2015. december 21., hétfő

Karácsonyi ajánló - édesek és sósak



Némileg formabontó módon haladjunk a menüben visszafelé: az ajánlót a süteményekkel kezdem, mert van, amelyikkel előre dolgozhatunk!


Karácsonyi ajánló - édes apróságok, sós rágcsálnivalók, torták.


Mi mással kezdhetnénk, mint a beiglivel :-)




Aztán jöjjön a kókuszkocka, nyugodtan elkészíthető már pár nappal korábban!




Hókifli - ő is megsüthető, csak dugjuk el jól :-)




Lekváros linzer - ne maradjon szem előtt az egész adag :-)





A világ legjobb sajtos rúdja, mindig bombasiker!




Ugyanebből a tésztából fokhagymával, rozmaringgal apró falatok.




Káposztás csiga - praktikus akkor sütni, ha párolt káposzta is készül, két legyet ütünk egy csapásra :-)






Fokhagymás-rozmaringos pogácsa - ez bizony csak frissen jó, de akkor nagyon! Ha van maradék krumplipüré, varázsoljuk el pogácsává!





Brindzás pogácsa - ha nem félünk az erőteljes ízektől :-)





Jöjjenek a torták!


Aszalt szilvás csokitorta - önmagában is annyira jó anyag, hogy nem is szükséges se tölteni, se csokival bevonni!





Banános csokitorta - rettentően fajsúlyos egyéniség :-)





Szilvalekváros torta - egyszerű, letisztult ízek.





Mákos is, csokis is, igazi ünnepi finomság - bármilyen kéznél lévő lekvárral készíthető.





Brutál csokitorta hűs málnával, lehengerlően finom :-)




Olyan, mint a Snickers csoki :-) Ne féljünk a csipet sótól, fantasztikus benne!



Vidám készülődést!