2015. november 28., szombat

Rozmaringos-fokhagymás ropogós


Kedves barátoktól kaptam még a nyáron egy vagány keksz-szaggató szerkezetet, amit még akkor ki is próbáltam.

Azonnal sós kekszben gondolkodtam, és nem volt kérdés, hogy a világ legjobb sós rúdjának tésztája lesz a választás :-)

Magam sem értem, miért, de fél adagot sütöttem, ami óriási hibának bizonyult, mert a kisült adag nem élt meg 24 órát - a recept természetesen már az egész adagra szól.

Másik jó tanács: soha, de soha ne üljünk le olvasni egy jó könyvet (ez itt a minden szempontból fajsúlyos Elfújta a szél) a kézközelben lévő kekszekkel! 

:-))))))




Rozmaringos-fokhagymás ropogós

Elkészítési idő: 10 perc + 3 óra hűtés + sütés

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír (!)
  • 10 dkg sajt
  • 1 kis doboz tejföl (175 g)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan, inkább két részletben)
  • bors


A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag/sajt/olajos magvak, stb.


A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott rozmaringot, sóval és borssal ízesítjük, majd összegyúrjuk a tejföllel.

Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni 3 órára, de akár egész éjszakára is maradhat.

Lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges formákra vágjuk pl. egy derelyemetszővel, éles késsel vagy akár pogácsaszaggatóval is.


Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a kekszeket, tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Ha szeretjük, megszórhatjuk még sajttal vagy magvakkal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.



4 megjegyzés:

  1. Ez a sajtos rudad receptje,csak fokhagyma és rozmaring nélkül. Amióta itt olvastam a receptet azóta hetenként sütöm a másfél adagot, szoktam kb. 2x2 cm-es kockákat is vágni, ha kedvem van. Nagyon finom!!!!!!! Meg tudhatnám a "szerkezet" nevét és hol kapható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizi, ez a világ legjobb sajtos rúdja megfűszerezve :-))) Mi is imádjuk :-)))))))

      Ajándékba kaptam a szerkezetet, sajnos nem tudom a forrását!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.