A meggyes-mákos pite óta tudjuk, hogy a mákhoz elképesztően jól passzol a csokoládé...
Nagyon rendben voltak ezek a tortácskák is :-)
Ha nincs tartelette-forma kéznél, természetesen elkészíthető egész piteként is!
Mákos-szilvalekváros tartelette
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tej
A máktöltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 2 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 ek. tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
- 1 mk. őrölt fahéj
- szilvalekvár
Tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk. 4 db
tartelette-hez elegendő a kész tészta fele, a maradékot tartsuk becsomagolva
hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3
hónapig is!
A megfelezett omlós tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és
kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat. Hűtőbe tesszük min 30.
percre.
Addig elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérje és a lekvár kivételével
valamennyi hozzávalót egyszerűen összekeverünk egy tálban, majd hozzáadjuk a
kemény habbá vert fehérjét is.
A hűtési idő letelte után 180 fokosra előmelegített sütőben
5-8 perc alatt halvány színűre elősütjük.
Mindegyik formába kanalazunk egy kevés lekvárt, majd a
mákos tölteléket is elosztjuk négy részre, és megtöltjük vele a lekváros
tésztakelyheket.
Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 20 perc alatt
megsütjük a süteményeket. Akkor van készen, ha a mák halvány aranyszínű nem
lesz.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd vonjuk be a tetejüket a
megolvasztott csokoládéval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.