Igazi "ősz-leves" :-)
Kaptunk egy nagy szatyor körtét abból a fajtából, ami csodás ízű és illatú, ha beleharap az ember, könyékig csurog a leve - viszont nem tárolható túl hosszú ideig, mert egy pillanat alatt utóérik hűvös helyen is.
Hamar eldőlt a sorsa: leves lesz belőle, a sült sütőtök épp kéznél volt.
A sós mogyoró grillázs nagyon jól passzolt hozzá "levesbetétként": sűrű krémleves, puha tejszínhab és a ropogós, édes-sós mogyoródarabok kontrasztként a lágyság mellé!
Hűtőhidegen, langyosan és melegen is remek volt :-)
Karamellás körte-sütőtök krémleves sós mogyoró grillázzsal
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg (barna) cukor
- 1 kg édes, érett körte
- 25 dkg sült sütőtök (ha nincs, nem gond, elhagyható, de jól illik bele)
- csipet só
- késhegynyi őrölt fahéj
- 2 dl tejszín (30%-os, állati eredetű)
A grillázshoz:
- 5 dkg (barna) cukor
- 5 dkg sós mogyoró
A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiemeljük, és falatnyi darabokra vágjuk.
A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, és takaréklángon, kevergetés nélkül hagyjuk, hogy megolvadjon, majd karamellszínűre olvadjon.
Ha a cukor felolvadt, adjuk hozzá a körtedarabokat, keverjük át.
A karamell ilyenkor visszaszilárdulhat, semmi pánik, szépen vissza fog olvadni!
Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a sült tök héjából kikanalazott húsát, ízesítsük csipet sóval, és főzzük teljesen puhára.
A fazekat a tűzről levéve botmixerrel zúzzuk krémesre, fűszerezzük kevés fahéjjal.
A grillázshoz száraz serpenyőben, takaréklángon olvasszuk fel a cukrot. Álljuk meg, és ne kavargassuk, maximum néha mozgassuk meg a serpenyőt, mintha palacsintát sütnénk. Ha folyékonyra olvadt és aranyszínű, adjuk hozzá a mogyorót.
Keverjük össze, hogy a mogyorószemeket bevonja az olvadt cukor, majd öntsük a grillázst szilikonlapra vagy sütőpapírra, s terítsük szét. Óvatosan, mert elképesztően forró!
Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd mozsárban vagy késes betétű robotgépben pörgessük durva morzsákra - ez 1-2 pillanat csupán, ne legyen túlságosan finom szemű!
A tejszínt cukor nélkül (!) verjük fel lágy habbá.
Kínáljuk a levest a grillázzsal s tejszínhabbal.
Hayırlı sabahlar, çok lezzetli ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.
VálaszTörlésSaygılarımla.
Tteşekkür ederim :-)
TörlésMost igen nagyot nyeltem, igen a kedvemre való ez a leves! :)
VálaszTörlésNagggyon jó anyag volt, tessék nyugodtan kipróbálni :-)
TörlésMekkora ötlet. Főleg a levesbetét. :)
VálaszTörlésAz még önmagában is jó volt, elnassolni :-))))))
TörlésEz nagyon különleges!!!
VálaszTörlésKöszönöm :-) Különleges leves hétköznapi alapanyagokból :-)
Törlés