A harmadik kence, ami megosztotta a társaságot :-)
- Uh, ez fahéjas??? Nem szeretem a fahéjat!
- Hm... Nem rossz... De a padlizsánkrém sokkal finomabb!
- Hú, ez állati jó lett, szerintem meg ez a legjobb!
Így eszegettünk.
Másnapra még jobb lett, kimondottan jót tett neki, hogy eltöltött egy éjszakát a hűtőben, és szépen összesimultak az ízei.
Friss almaszeletekre kenegetve is nagyon rendben van!
Édesburgonya-vörös lencse mártogatós
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók:
- 15 dkg édesburgonya
- 15 dkg vörös lencse
- 1 ek. kacsazsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 mk. őrölt római (!) kömény
- 3-4 ek. olívaolaj
- só és bors
A kacsazsíron megfonnyasztjuk
a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, kicsi
kockákra vágott édesburgonyát, és a folyó víz alatt alaposan átmosott vörös
lencsét.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi egy-kétujjnyira ellepi, majd fedő
alatt, takaréklángon puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt.
Ha megpuhult és a levét elfőtte, tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk. Ha megpuhult, de maradt alatta folyadék, szűrjük le és hagyjuk kicsit lecsepegni.
Ízlés szerinti mennyiségű
fahéjjal, római köménnyel (többször kóstolgassuk menet közben, mert roppant intenzív), borssal és
sóval ízesítjük, egyszerre édeskésnek és pikánsnak kell lennie, végül
átkeverjük az olívaolajjal.
Lefedve hűtőbe tesszük min. 1
órára, de tényleg jót tesz neki, ha áll egy éjszakát a hűtőben.
Friss vagy pirított kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.