2015. november 28., szombat

Rozmaringos-fokhagymás ropogós


Kedves barátoktól kaptam még a nyáron egy vagány keksz-szaggató szerkezetet, amit még akkor ki is próbáltam.

Azonnal sós kekszben gondolkodtam, és nem volt kérdés, hogy a világ legjobb sós rúdjának tésztája lesz a választás :-)

Magam sem értem, miért, de fél adagot sütöttem, ami óriási hibának bizonyult, mert a kisült adag nem élt meg 24 órát - a recept természetesen már az egész adagra szól.

Másik jó tanács: soha, de soha ne üljünk le olvasni egy jó könyvet (ez itt a minden szempontból fajsúlyos Elfújta a szél) a kézközelben lévő kekszekkel! 

:-))))))




Rozmaringos-fokhagymás ropogós

Elkészítési idő: 10 perc + 3 óra hűtés + sütés

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír (!)
  • 10 dkg sajt
  • 1 kis doboz tejföl (175 g)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 1 csapott ek. só (azért óvatosan, inkább két részletben)
  • bors


A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag/sajt/olajos magvak, stb.


A lisztben elmorzsoljuk a zsírt. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott rozmaringot, sóval és borssal ízesítjük, majd összegyúrjuk a tejföllel.

Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük pihenni 3 órára, de akár egész éjszakára is maradhat.

Lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges formákra vágjuk pl. egy derelyemetszővel, éles késsel vagy akár pogácsaszaggatóval is.


Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a kekszeket, tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Ha szeretjük, megszórhatjuk még sajttal vagy magvakkal, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.



2015. november 25., szerda

Tojásos galuska "de luxe"



Hirtelen felindulásból elkövetett gyors vacsora a hűtőben fellelhető alapanyagokból - s hirtelenségéhez képest nagyon jó lett!

Tegyetek vele egy próbát :-)




Tojásos galuska „de luxe”

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg sajt
  • só és bors


2 tojást összekeverünk 20 dkg liszttel, csipet sóval, és annyi vízzel, hogy könnyen szaggatható , lágy galuskatésztát kapjunk. Ne dolgozzuk ki túlságosan, mert főzés után kemény lesz!

Forró, sós vízbe szaggatjuk, s újraforrást követően 2 percig főzzük, majd leszűrjük.

Míg felforr a galuska főzővize, kiolvasztjuk a felkockázott szalonna zsírját. Megfonnyasztjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.

A leszűrt galuskát összekeverjük a hagymás-szalonnás zsiradékkal, tűzálló tálba simítjuk.

2 tojást elkeverünk 2 dl tejföllel, sózzuk, borsozzuk, és összeforgatjuk a tálban várakozó szalonnás galuskával.

Tetejét gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.


További tejföl kíséretében és savanyúsággal kínáljuk.



2015. november 23., hétfő

Édesburgonya-vörös lencse mártogatós



A harmadik kence, ami megosztotta a társaságot :-)

- Uh, ez fahéjas??? Nem szeretem a fahéjat!
- Hm... Nem rossz... De a padlizsánkrém sokkal finomabb!
- Hú, ez állati jó lett, szerintem meg ez a legjobb!

Így eszegettünk.

Másnapra még jobb lett, kimondottan jót tett neki, hogy eltöltött egy éjszakát a hűtőben, és szépen összesimultak az ízei.

Friss almaszeletekre kenegetve is nagyon rendben van!




Édesburgonya-vörös lencse mártogatós

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 15 dkg édesburgonya
  • 15 dkg vörös lencse
  • 1 ek. kacsazsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 mk. őrölt fahéj
  • 1 mk. őrölt római (!) kömény
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • só és bors


A kacsazsíron megfonnyasztjuk a vékony karikákra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, kicsi kockákra vágott édesburgonyát, és a folyó víz alatt alaposan átmosott vörös lencsét. 

Felöntjük annyi vízzel, amennyi egy-kétujjnyira ellepi, majd fedő alatt, takaréklángon puhára főzzük kb. 15-20 perc alatt.

Ha megpuhult és a levét elfőtte, tűzről lehúzva botmixerrel krémesre zúzzuk. Ha megpuhult, de maradt alatta folyadék, szűrjük le és hagyjuk kicsit lecsepegni.

Ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal, római köménnyel (többször kóstolgassuk menet közben, mert roppant intenzív), borssal és sóval ízesítjük, egyszerre édeskésnek és pikánsnak kell lennie, végül átkeverjük az olívaolajjal.

Lefedve hűtőbe tesszük min. 1 órára, de tényleg jót tesz neki, ha áll egy éjszakát a hűtőben.


Friss vagy pirított kenyérrel, zöldségekkel tálaljuk.


2015. november 21., szombat

Mákos-szilvalekváros tartelette



A meggyes-mákos pite óta tudjuk, hogy a mákhoz elképesztően jól passzol a csokoládé...

Nagyon rendben voltak ezek a tortácskák is :-)

Ha nincs tartelette-forma kéznél, természetesen elkészíthető egész piteként is!




Mákos-szilvalekváros tartelette


Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés


A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej


A máktöltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 2 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje
  • 1 mk. őrölt fahéj

  • szilvalekvár


Tetejére:

  • 5 dkg étcsokoládé



A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk. 4 db tartelette-hez elegendő a kész tészta fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!

A megfelezett omlós tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat. Hűtőbe tesszük min 30. percre.

Addig elkészítjük a tölteléket. A tojásfehérje és a lekvár kivételével valamennyi hozzávalót egyszerűen összekeverünk egy tálban, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét is.

A hűtési idő letelte után 180 fokosra előmelegített sütőben 5-8 perc alatt halvány színűre elősütjük.

Mindegyik formába kanalazunk egy kevés lekvárt, majd a mákos tölteléket is elosztjuk négy részre, és megtöltjük vele a lekváros tésztakelyheket.

Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 20 perc alatt megsütjük a süteményeket. Akkor van készen, ha a mák halvány aranyszínű nem lesz.


Hagyjuk langyosra hűlni, majd vonjuk be a tetejüket a megolvasztott csokoládéval.


2015. november 19., csütörtök

Citromos-rozmaringos babkence


Villámgyors és pofonegyszerű kence, akár szendvicskrémként, akár mártogatósként kóstoljuk.

Kártyázáshoz készülődtünk, és előtte pár falatból erőt gyűjtöttünk :-D - ez a kence volt az egyik a három közül, s jóféle, frissen sütött házi kenyérre, bagettre kenegettük.


A klasszikus padlizsánkrém lett a tuti befutó, s mutatom majd a harmadik fajtát is, ami erősen megosztotta a társaságot meghökkentő ízével :-)






Citromos-rozmaringos babkence



Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

Hozzávalók:


  • 20 dkg konzerv fehér bab
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fél citrom leve (ha bio, használjuk nyugodtan a héját is)
  • 1 ágacska friss rozmaring
  • 2-3 ek olívaolaj
  • só és bors



A babot leszűrjük, folyó víz alatt leöblítjük.

Késes betétű robotgép kelyhébe kanalazzuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a citrom levét és héját, a finomra vágott rozmaringot, az olívaolajat, és krémesre pörgetjük.

Sóval és borssal ízesítjük.

Hűtőbe tesszük néhány órára, majd friss vagy pirított kenyérrel, zöldségekkel kínáljuk.



Ihlet innen

2015. november 17., kedd

Karamellás körte-sütőtök krémleves sós mogyoró grillázzsal



Igazi "ősz-leves" :-)

Kaptunk egy nagy szatyor körtét abból a fajtából, ami csodás ízű és illatú, ha beleharap az ember, könyékig csurog a leve - viszont nem tárolható túl hosszú ideig, mert egy pillanat alatt utóérik hűvös helyen is.

Hamar eldőlt a sorsa: leves lesz belőle, a sült sütőtök épp kéznél volt. 

A sós mogyoró grillázs nagyon jól passzolt hozzá "levesbetétként": sűrű krémleves, puha tejszínhab és a ropogós, édes-sós mogyoródarabok kontrasztként a lágyság mellé!

Hűtőhidegen, langyosan és melegen is remek volt :-)






Karamellás körte-sütőtök krémleves sós mogyoró grillázzsal

Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg (barna) cukor
  • 1 kg édes, érett körte
  • 25 dkg sült sütőtök (ha nincs, nem gond, elhagyható, de jól illik bele)
  • csipet só
  • késhegynyi őrölt fahéj


  • 2 dl tejszín (30%-os, állati eredetű)



A grillázshoz:

  • 5 dkg (barna) cukor
  • 5 dkg sós mogyoró



A körtét megmossuk, meghámozzuk, magházát kiemeljük, és falatnyi darabokra vágjuk.

A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot, és takaréklángon, kevergetés nélkül hagyjuk, hogy megolvadjon, majd karamellszínűre olvadjon.

Ha a cukor felolvadt, adjuk hozzá a körtedarabokat, keverjük át.

A karamell ilyenkor visszaszilárdulhat, semmi pánik, szépen vissza fog olvadni!

Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a sült tök héjából kikanalazott húsát, ízesítsük csipet sóval, és főzzük teljesen puhára.

A fazekat a tűzről levéve botmixerrel zúzzuk krémesre, fűszerezzük kevés fahéjjal.

A grillázshoz száraz serpenyőben, takaréklángon olvasszuk fel a cukrot. Álljuk meg, és ne kavargassuk, maximum néha mozgassuk meg a serpenyőt, mintha palacsintát sütnénk. Ha folyékonyra olvadt és aranyszínű, adjuk hozzá a mogyorót.

Keverjük össze, hogy a mogyorószemeket bevonja az olvadt cukor, majd öntsük a grillázst szilikonlapra vagy sütőpapírra, s terítsük szét. Óvatosan, mert elképesztően forró!

Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd mozsárban vagy késes betétű robotgépben pörgessük durva morzsákra - ez 1-2 pillanat csupán, ne legyen túlságosan finom szemű!

A tejszínt cukor nélkül (!) verjük fel lágy habbá.

Kínáljuk a levest a grillázzsal s tejszínhabbal.


2015. november 10., kedd

Fetás-spenótos tojástekercs


Gyors, egyszerű, mégis nagyon ízes, ráadásul szénhidrátszegény fogás, akár vacsorára is!





Fetás-spenótos tojástekercs

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 25 spenót
  • 20 dkg feta (vagy más sós sajt)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • só és bors


A tojásokat megmossuk, egyesével feltörjük, és sóval, borssal elhabarjuk, mintha rántottát készítenénk.

Egy 20x30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a tojást, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

A spenótot folyó víz alatt alaposan átmossuk, majd durva csíkokra vágjuk. Az olajon addig pároljuk, míg a keletkező folyadék el nem párolgott alóla, majd zúzott fokhagymával, sóval és borssal ízesítjük.

A megsült tojáslepényen egyenletesen elterítjük a spenótot, megszórjuk a kicsi kockákra vágott sajttal, és feltekerjük, mint egy beiglit.


Éles késsel felszeleteljük és már tálalhatjuk is friss kenyér, saláta kíséretében.



2015. november 8., vasárnap

Sütőtökös-csokis-diós kalács - Blogkóstoló 25.!



A 25. játékfordulónak Andi a háziasszonya, s Okkit sorsolta játszótársamul.

Nagyon örültem :-)

Szuper receptjei vannak, ezt a mesefinom mákos kiflit is tőle hoztam annak idején. A mákos sütijei egyébként is magukkal ragadtak, olyannyira, hogy a reszelt mákos képe teljesen az agyamba égett, s úgy terveztem, ezt hozom a játékra.

Végül ahogy telt-múlt az idő, minden hétvégén akadt sütemény, amit ráadásul nem is én sütöttem, pedig már a mákot és a plusz három tojásfehérjét is betáraztam! Amondó vagyok, hogy ami késik, nem múlik, biztos, hogy műsorra fog kerülni.

Aztán szembejött ez a gyönyörű sütőtökös kalács... Kint hideg van, egész nap köd, ilyenkor a legjobb kelt tésztákat sütögetni! Narancsos tésztája és a fahéjas sütőtök-krém ropogós dió és étcsokoládé után kiáltott - legalábbis én hallani véltem a kiáltást :-D

Pepecselősnek tűnhet olvasván a receptet, de nagyon haladós, nem bonyolult, s a végeredmény egyrészt mutatós, másrészt csodafinom!

Okki, köszönöm a receptet :-)



Sütőtökös-csokis-diós kalács


Elkészítési idő: 3 óra


Hozzávalók egy 26 cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához:

  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg sütőtökpüré (sült sütőtök húsa)
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 5 dkg (barna) cukor
  • csipet só
  • 2 dkg kandírozott narancshéj/1 narancs reszelt héja
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő


A töltelékhez:

  • 10 dkg sütőtökpüré
  • 10 dkg (barna) cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 mk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg étcsokoládé


A tetejére:

  • 1 tojás



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk felsorolás sorrendjébe, dagasztjuk-kelesztjük.

Ha nincs ilyen gépünk, a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt, majd habosra felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a puha vajat, sót, a tökpürét, narancshéjat és a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a puha vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőtököt, és mézeskalács fűszerrel ízesítjük.

A diót és a csokoládét durvára vágjuk.

A tészta, ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 8 egyenlő darabra vágjuk.

Minden darabot kb. 15x25 cm nagyságú téglalappá nyújtunk. Egy lapot megkenünk a fűszeres vaj negyed részével, megszórjuk a dió és a csokoládé negyedével, majd beborítjuk egy másik tésztalappal.

Hosszabbik szélénél fogva feltekerjük a töltött tésztalapot, mint egy beiglit, majd 6 darabra vágjuk: a két végét egyenesen, a középső részt pedig srégen, trapéz alakokra.

Így járunk el a maradék tésztadarabokkal is.

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A 8 db szélről, egyenesen vágott részeket középre tesszük: egyet középre, a másik hét darabot köré, mint egy virágot.

A trapézformára vágott darabokkal körös-körül rakjuk a tésztavirág köré, viszonylag szorosan.

Langyos helyen 20 percig kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.

A kalács tetejét lekenjük felvert tojással, majd aranybarnára sütjük, nekem ehhez 50-55 percre volt szükség, de ez sütőfüggő.

Ha nagyon pirulna a teteje, félidőben takarjuk le könnyedén alufóliával, de tökéletesen át kell sülnie!

Hagyjuk langyosra hűlni.







2015. november 5., csütörtök

Sütőtök fűszeres sült sütőtök


Íme az idei ősz nagy durranása, a spanyol viasz, csövön a lyuk :-)

Ha a sütőtök fűszer annyira nagyon jó volt sárgarépával, nos, annyira nagyon jó "eredeti" helyén, a sütőtökön!

Akár nassnak is tökéletes, langyosan szinte nem lehet vele betelni!




Sütőtök fűszeres sült sütőtök

Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sütőtök húsa (hámozva, tisztítva)
  • 2-3 tk. sütőtök fűszerkeverék
  • 3-5 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors



A fűszerkeverékhez:

  • 3 tk. őrölt fahéj
  • 2 tk. őrölt gyömbér
  • néhány reszelés szerecsendió
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg vagy szegfűbors
  • 1/2 tk cukrozatlan (!) kakaópor
  • kevés frissen őrölt bors



A fűszerkeverék hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban.

A sütőtököt meghámozzuk, éles késsel nagyobbacska kockákra vágjuk, mély tálba tesszük.

Meghintjük 3 teáskanálnyi fűszerkeverékkel (a maradékot tegyük el jól záródó műanyag dobozba későbbi felhasználásra), sózzuk és borsozzuk (egyszerre lesz sós és édes) és meglocsoljuk olívaolajjal.

Kézzel vagy salátás kanalakkal alaposan összeforgatjuk.

Sütőpapírral borított tepsire borítjuk a tökkockákat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz és 200 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sütjük, félidőben egyszer óvatosan keverjük át egy fakanállal/spatulával.

Önmagában vagy köretként is megállja a helyét, de lehet egy langyos saláta alapja is!


2015. november 3., kedd

Paradicsomos-csicseriborsós harcsa zöld fűszeres joghurttal




Nagyon-nagyon kevés hal fogyott nálunk - idáig :-)

A fagyasztott tengeri hal olyan plöttyre olvad ki, annyira vizes, hogy egy idő után teljesen elment a kedvem tőle. 

A hazai halak nagyon finomak, de nekem kínszenvedés szétcincálni, nehogy szálkát nyeljek. Na jó, egy remek halászlé kedvéért hajlandó vagyok szenvedni :-)))

Aztán egy szép napon megállt a piacon egy kamion, benne jégágyon afrikai harcsák. Szarvasról.

Gyönyörű, tömött húsú, szálkamentes.

S jönnek minden szerdán :-)

Egymás után többször is sütöttem szeletekre vágva vaj, olívaolaj keverékén, mellette citrom, kakukkfű és fokhagyma, csak így egyszerűen.

Aztán jöttek később az összetettebb receptek, mint például ez itt.

Hosszabb leírni, mint elkészíteni, és a sok hozzávalóból csodálatosan harmonikus ízek állnak össze!








Paradicsomos-csicseriborsós harcsa zöld fűszeres joghurttal


Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 50 dkg harcsafilé (vagy más tetszés szerinti halfilé)
  • só és bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. vaj
  • fél citrom leve



A paradicsomos-csicseriborsós raguhoz:

  • 1 konzerv csicseriborsó (40 dkg)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl paradicsomlé (nem sűrítmény!)
  • só és bors
  • 3-4 ágacska kakukkfű



A zöld fűszeres görög joghurthoz:

  • 2 dl sűrű görög joghurt
  • tetszés szerinti zöld fűszerek, pl. menta, petrezselyemzöld, kakukkfű
  • fél citrom leve
  • só és bors



A halat megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk és borsozzuk.

Az olajat összeolvasztjuk a vajjal, s kisütjük benne a halszeleteket, sütés közben meglocsolva a citrom levével.

Félretesszük.

A finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát,  a lecsöpögtetett csicseriborsót, átkeverjük, majd felöntjük a paradicsomlével. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kakukkfű ágacskáit is, majd takaréklángon főzzük 15-20 percig, míg a paradicsomos szósz besűrűsödik.

A joghurtot összekeverjük a finomra vágott zöld fűszerekkel, sózzuk és borsozzuk, és belefacsarjuk egy fél citrom levét.


A paradicsomos csicseriborsó ragura helyezünk egy halszeletet, majd a tetejére kanalazunk a hűvös fűszeres joghurtból.


Ihlet átdolgozva: Neil Perry