Kedves barátoktól kaptam még a nyáron egy vagány keksz-szaggató szerkezetet, amit még akkor ki is próbáltam.
Azonnal sós kekszben gondolkodtam, és nem volt kérdés, hogy a világ legjobb sós rúdjának tésztája lesz a választás :-)
Magam sem értem, miért, de fél adagot sütöttem, ami óriási hibának bizonyult, mert a kisült adag nem élt meg 24 órát - a recept természetesen már az egész adagra szól.
Másik jó tanács: soha, de soha ne üljünk le olvasni egy jó könyvet (ez itt a minden szempontból fajsúlyos Elfújta a szél) a kézközelben lévő kekszekkel!
:-))))))
Rozmaringos-fokhagymás ropogós
Elkészítési idő: 10 perc + 3
óra hűtés + sütés
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír (!)
- 10 dkg sajt
- 1 kis doboz tejföl (175 g)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ágacska friss rozmaring
- 1 csapott ek. só (azért óvatosan, inkább két részletben)
- bors
A tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag/sajt/olajos magvak, stb.
A lisztben elmorzsoljuk a
zsírt. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott
rozmaringot, sóval és borssal ízesítjük, majd összegyúrjuk a tejföllel.
Folpackba csomagoljuk, és
hűtőbe tesszük pihenni 3 órára, de akár egész éjszakára is maradhat.
Lisztezett munkalapon 3 mm
vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges formákra vágjuk pl. egy derelyemetszővel,
éles késsel vagy akár pogácsaszaggatóval is.
Sütőpapírral borított tepsire
fektetjük a kekszeket, tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Ha szeretjük,
megszórhatjuk még sajttal vagy magvakkal, majd 180 fokosra előmelegített
sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.