Kezdődik a birs-szezon, vele együtt a kedvenc levesem szezonja :-)
Klasszikus módon elkészített húsleves kacsából, a végén belefőzve a birsalma, s tejfölös habarással sűrítve.
Savanykás összhatású, mint a becsinált jellegű levesek, a birs és a kacsa nagyon karakteres ízével, illatával.
Birsalmás kacsaleves
Elkészítési idő: 2-3 óra
Hozzávalók:
- 1 kg kacsaaprólék
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 kicsi gumó zeller
- 10 szem feketebors
- só
- 2 nagy vagy 3-4 közepes méretű birsalma
- 1 ek. étkezési keményítő
- 2-3 dl tejföl
A kacsahúst megtisztítjuk, ha szükséges, feldaraboljuk. Bőséges mennyiségű hideg vízben elkezdjük főzni, hozzáadva a megtisztított zöldségeket és a borsot.
Takaréklángon, csendes forrásban tartva hagyjuk készre főni (a főzés ideje a kacsa életkorától fog függeni) - gyakorlatilag húslevest készítünk.
Ha a hús megpuhult, emeljük ki a léből, és szedjük le a csontokról, majd tegyük vissza a levesbe.
A birsalmát mossuk meg nagyon alaposan, és éles késsel vágjuk négy részre - magházát és az esetleges hibás részeket nagyon óvatosan vágjuk ki. A gyümölcs nyersen szinte kőkemény, vigyázva dolgozzunk vele!
Ha a magházát kivágtuk, daraboljuk tovább falatnyi méretűre, és adjuk a leveshez. Főzzük puhára a gyümölcsöt néhány perc alatt.
Sózzuk meg a levest szájízünk szerint, a gyümölcs picit édesít rajta, ezért érdemes a főzés végén sózni.
A keményítőt keverjük simára kevés hideg vízzel, majd a tejföllel. Néhány merőkanál forró levessel keverjük el apránként, majd csorgassuk vissza a fazékba, és forraljuk ki pár perc alatt.
Forrón kínáljuk - jusson a tányérokba egyenlő mennyiségben a húsból, a zöldségekből, a birsalmából.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.