Kényszer szülte "recept" :-)
Elképzelésem sincs, hogy egy ennyire forró nyár után hogyan lehetséges az, hogy a kívülről gyönyörűséges, általam egyesével kiválogatott és megtapogatott szilvák mégis éretlenek...
Az a fajta éretlenség, amikor harapás után a gyümölcs szinte lemarja a fogzománcot, brrrrrrr...
Mindegy, ételt ki nem dobunk.
Fogtam a szilvákat, kettévágtam őket, pici méz és mézeskalács fűszer a tetejükre, és megsütöttem sütőben. Szottyosra, édesre :-)
Ment a reggeli zabkása tetejére, és szuperjó volt!
Zabkása mézes sült szilvával
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 5-6 szem szilva
- 1 ek méz
- 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
A zabkásához:
- 2 dl tej (vagy 1 dl tej és 1 dl víz keveréke)
- 2 ek apró szemű zabpehely
- 1 tk. méz (opcionális)
- 1 késhegynyi őrölt fahéj (opcionális)
A szilvákat megmossuk, hosszában kettévágjuk, kimagvaljuk.
Tűzálló tálba tesszük a fél szilvákat vágott felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel és meghintjük a fűszerkeverékkel, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
A félig érett szilva ekkorra megpuhult, de alakját megtartotta, nem mállott szét - a sütési idő nagyban függ a szilva érettségétől, puhaságától.
A zabpelyhet elkeverjük a tejben (vagy a tej-víz keverékében), és takaréklángon, időnként megkavarva kb. 5 perc alatt tejbegríz állagúra főzzük.
Ha nincs hozzá sült szilva feltétként, nyugodtan ízesítsük a zabkását mézzel és fahéjjal, a fűszeres szilvához nem volt szükség plusz édesítésre és fahéjra.
A friss zabkását a sült szilvával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.