Nyár vége, ősz eleje nem múlhat el nálunk a morzsatetős szilvás lepény nélkül.
Még volt néhány szem barack is itthon, hirtelen ötlettől vezérelve a szilvaszemek közé tettem néhány gerezdet - nem rontotta el :-)
Szilvás-barackos lepény
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 40 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2-3 tk. őrölt fahéj
- csipet só
- 1 kg szilva
- 4-5 db nektarin/kemény húsú őszibarack
Az édes morzsához:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 20 dkg liszt
A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és 1 ek. liszttel elkeverjük, beletördeljük az élesztőt, és langyosan helyen hagyjuk felhabosodni.
A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a
tojást, a puha vajat, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává
gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.
Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, keresztben kettévágjuk, magját
kiszedjük. A barackokat megmossuk (ha őszibarack, hámozzuk is meg), és
vastagabb cikkekre vágjuk.
A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal
–legegyszerűbb késes betétű robotgépet használni. Vigyázzunk: nem az a cél, hogy
összeálljon, morzsát készítünk!
A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes (kb. 30x40 cm-es) tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk.
Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a
fél szilvákkal és barack-gerezdekkel, s meghintjük fahéjjal.
Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd 180 fokosra előmelegített
sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a
morzsa, és a gyümölcs leve láthatóan bugyog a morzsatető alatt.
Langyosra hűlve vágjuk csak fel!
Ha marad belőle, könnyedén takarjuk le egy tüllernyővel vagy egyszerűen hagyjuk szabadon. A ropogós morzsatető ugyanis nagyon könnyen megpuhul, ha szorosan (pl. alufólia vagy folpack) lezárjuk tárolás közben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.