2015. szeptember 12., szombat

Szilvás-barackos lepény



Nyár vége, ősz eleje nem múlhat el nálunk a morzsatetős szilvás lepény nélkül.

Még volt néhány szem barack is itthon, hirtelen ötlettől vezérelve a szilvaszemek közé tettem néhány gerezdet - nem rontotta el :-)




Szilvás-barackos lepény


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók:


Hozzávalók:


  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2-3 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 1 kg szilva
  • 4-5 db nektarin/kemény húsú őszibarack


Az édes morzsához:


  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt


A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és  1 ek. liszttel elkeverjük, beletördeljük az élesztőt, és langyosan helyen hagyjuk felhabosodni. 

A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha vajat, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, keresztben kettévágjuk, magját kiszedjük. A barackokat megmossuk (ha őszibarack, hámozzuk is meg), és vastagabb cikkekre vágjuk.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal –legegyszerűbb késes betétű robotgépet használni. Vigyázzunk: nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes (kb. 30x40 cm-es) tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal és barack-gerezdekkel, s meghintjük fahéjjal.


Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa, és a gyümölcs leve láthatóan bugyog a morzsatető alatt.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!

Ha marad belőle, könnyedén takarjuk le egy tüllernyővel vagy egyszerűen hagyjuk szabadon. A ropogós morzsatető ugyanis nagyon könnyen megpuhul, ha szorosan (pl. alufólia vagy folpack) lezárjuk tárolás közben.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.