2015. szeptember 5., szombat

Kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából


Hétvégi programajánlóként :-)

A hajtogatott leveles tészta senkit ne riasszon el. Végtelenül egyszerű, ráadásul csak kétszer hajtogatunk egy speciális technikával!

Egy dologra ügyeljünk csak: vajat használjunk, ne margarint, 20 dkg szükséges hozzá.

A jutalmunk kb. 12-14 db páratlan ízű kakaós csiga lesz, amivel egyszerűen nem lehet betelni!

Tipp és trükk: nem feltétlenül fog elfogyni ez a mennyiség egyszerre (báááááár...). A megmaradt darabokat kihűlt állapotban, de még aznap, frissen csomagoljuk egyesével folpackba. Tegyük a mélyhűtőbe, majd ha újra kakaós csigát ennénk pl. reggelire, akkor előző este vegyük ki a szükséges számú darabot a fagyasztóból, csomagoljuk ki a folpackból, és hagyjuk a konyhapulton egész éjszakára. Másnap reggelre tökéletes állapotban fog minket várni :-)






Kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából:

Elkészítési idő: kb. 3 óra


Hozzávalók a tésztához:


  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg (!!!) víz (kb. 2 dl)
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő



A kenéshez:


  • 15 dkg puha vaj



A töltelékhez:


  • 5 dkg puha vaj
  • 3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3-4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép tartályába pakoljuk felsorolás sorrendjében (az élesztőt mindig távol a sótól), és dagasztjuk-kelesztjük. Ha szükséges, apránként adjunk hozzá kevés vizet - a tejföl minőségétől függ a többi folyadék mennyisége.

Ha nincs gépünk: a vizet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt. Elkeverjük a cukorral és kevés liszttel, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A lisztet elkeverjük a sóval, az olajjal, tejföllel, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A tészta egész felületét bekenjük a 15 dkg-nyi puha vajjal, és bevágjuk 8 helyen ÍGY.

Majd hajtogatjuk a FÁZISFOTÓKON szereplő módon, és 15 percig pihentetjük.

Pihentetés után újra kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, s ismételten pihentetjük 15 percig.

A tészta immár felhasználásra kész.

Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, s az egész felületét kenjük meg vékonyan az 5 dkg-nyi puha vajjal.

Szórjuk meg egy kis teaszűrő segítségével egyenletesen kakaóporral, majd cukorral, majd a vaníliás cukorral.

Rövidebbik vége felől tekerjük fel viszonylag szorosan, mint egy beiglit, majd éles késsel vágjuk fel kb. másfél-kétujjnyi vastagságú tekercsekre. Nem érdemes vékonyabbra, mert szétesik, s nem tudjuk tepsire emelni.

Tegyük a csigákat sütőpapírral borított tepsire egymás mellé, ha kell, kicsit igazgassuk meg őket. 

Hagyjuk őket újra kelni langyos helyen kb. 20 percig, majd süssük őket aranyszínűre 180 fokosra (aljában lábaska vízzel) előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.