2015. szeptember 19., szombat

Szilvalekváros-rozmaringos tartelette



Omlós tésztakehelyben az egyszerű szilvalekvár némi friss rozmaringgal bolondítva...

Egyszerű és nagyszerű :-)






Szilvalekváros-rozmaringos tartelette

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tk. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. tej


 A töltelék:

  • 8 ek. szilvalekvár
  • 1 ág friss rozmaring


A tetejére:
  • 1 tojás


A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk.

Kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat, természetesen nem kell hozzá az egész tésztamennyiség!

4 db tartelette-hez elegendő a kész tésztának kb. fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!

Hűtőbe tesszük min 30. percre, s tegyünk el kevés tésztát a rácsozáshoz is.
  
A szilvalekvárt keverjük el apróra vágott friss rozmaringgal. Ha nem kedveljük a rozmaringot, használjunk nyugodtan őrölt fahéjat helyette!

Ha a tészta áthűlt, alját szurkáljuk meg néhány helyen. Töltsük meg a lekvárral, de ne teljesen tele, hogy sütés közben ne buggyanjon ki a forró lekvár!

A félretett, maradék omlós tésztát két folpack között nyújtsuk ki vékonyra, majd derelyemetszővel vágjunk belőle csíkokat, és rácsozzuk be vele a sütemény tetejét.

Dolgozzunk gyorsan, nagyon hamar lágyul az omlós tészta!

A rácsozás tetejét kenjük le felvert tojással, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 25 perc alatt.

Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána fordítsuk ki a formából, nagyon óvatosan.





2015. szeptember 16., szerda

Körözöttes papucsok



Sütőporos-joghurtos tészta, semmi kelesztési idő, mégis kelt tészta érzetét kelti frissen sülten!

Jól variálható, volt már nálam sósan és édesen is, most körözöttel készült - és igen jó lett!






Körözöttes papucsok


Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 10 darabhoz:


  • 1 tojás
  • 1 kis pohár natúr joghurt/kefír (150 g)
  • 6 dkg (!) olaj (kb. 2-3 evőkanálnyi)
  • 1 tk sütőpor
  • 25-30 dkg liszt
  • 1 mk só


A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 fej zsenge lila hagyma
  • só és bors
  • 1 késhegynyi őrölt kömény
  • 1 mk. fűszerpaprika



A kenéshez:

  • 1 tojás




A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. A lisztet 25 dkg-nyival kezdjük, a végleges mennyiséget a tojás nagysága és a joghurt/kefír savassága befolyásolja, ha nagyon ragad, apránként adagoljunk még hozzá.

Tegyük félre, míg összekeverjük a tölteléket.

A túrót villával összetörjük, ízesítjük a zúzott fokhagymával, a finomra reszelt lila hagymával, a fűszerekkel, végül annyi tejföllel, hogy krémes, de ne túl híg masszát kapjunk.

A tésztát 10 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Két tenyerünk között egyszerűen körlappá lapítjuk, közepére teszünk a fűszeres körözöttből.

Becsukjuk a tenyerünket, majd az így kapott tésztacsónak két végét szorosan összecsippentjük.

Valamennyi tésztagombócot megformázzuk így, és sütőpapírral borított tepsire ültetjük őket. Ügyeljünk rá, hogy mindegyikbe egyformán jusson a körözöttből!

Kenjük le őket felvert tojással, majd süssük aranyszínűre 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt.

Hagyjuk langyosra hűlni, csak utána kínáljuk.

Másnap, hidegen is nagyon finom, friss!



2015. szeptember 14., hétfő

Almás-rozmaringos kacsamáj


Szeretjük a májat minden formában.

Ez a fogás fiatal pecsenyekacsa májából készült - csirkemáj árban kapható mifelénk, s szerintem sokkal finomabb a csirkemájnál.

A májhoz almát társítottam és persze az imádott rozmaringot, a fehérbor és a lekvár gondolata csak úgy jött menet közben.

Minimális előkészítést igényel, a többi munkát elvégzi a sütő!




Almás-rozmaringos kacsamáj

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:

  • 2 ek kacsazsír
  • 50 dkg pecsenye kacsamáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 alma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 ek. baracklekvár (elhagyható)
  • só és bors
  • 1 ág rozmaring


A kacsamájat megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk róla, és két darabra vágjuk.

Egy tálban összekeverjük a baracklekvárt és a bort, sózzuk és borsozzuk.

Tűzálló tálba tesszük kacsazsírt, rá a májat, a cikkekre vágott vöröshagymát, s a megmosott, gerezdekre vágott almákat.

Meglocsoljuk a boros-lekváros öntettel, jól összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a rozmaringágat is. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, a sütési idő felénél egyszer forgassuk át.


Önmagában is kitűnő, csak a sült almával, de adhatunk hozzá tetszőleges köretet is.


2015. szeptember 12., szombat

Szilvás-barackos lepény



Nyár vége, ősz eleje nem múlhat el nálunk a morzsatetős szilvás lepény nélkül.

Még volt néhány szem barack is itthon, hirtelen ötlettől vezérelve a szilvaszemek közé tettem néhány gerezdet - nem rontotta el :-)




Szilvás-barackos lepény


Elkészítési idő: 75 perc


Hozzávalók:


Hozzávalók:


  • 15 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2-3 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 1 kg szilva
  • 4-5 db nektarin/kemény húsú őszibarack


Az édes morzsához:


  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt


A tejet meglangyosítjuk, pici cukorral és  1 ek. liszttel elkeverjük, beletördeljük az élesztőt, és langyosan helyen hagyjuk felhabosodni. 

A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a puha vajat, csipet sót, végül a felfuttatott élesztőt, és sima tésztává gyúrjuk. 30 percre félretesszük pihenni.

Ennyi idő alatt kimagvaljuk a szilvát: megmossuk, keresztben kettévágjuk, magját kiszedjük. A barackokat megmossuk (ha őszibarack, hámozzuk is meg), és vastagabb cikkekre vágjuk.

A morzsához összekeverjük a cukrot a liszttel, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal –legegyszerűbb késes betétű robotgépet használni. Vigyázzunk: nem az a cél, hogy összeálljon, morzsát készítünk!

A kipihent tésztát sütőpapírral borított közepes (kb. 30x40 cm-es) tepsibe nyomkodjuk-nyújtjuk. Fontos, hogy a tepsinek legyen pereme! Vágott felükkel felfelé sűrűn kirakjuk a fél szilvákkal és barack-gerezdekkel, s meghintjük fahéjjal.


Egyenletes vastagságban megszórjuk a morzsával, majd 180 fokosra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. 

Akkor jó, ha pici színt kap a tetején a morzsa, és a gyümölcs leve láthatóan bugyog a morzsatető alatt.

Langyosra hűlve vágjuk csak fel!

Ha marad belőle, könnyedén takarjuk le egy tüllernyővel vagy egyszerűen hagyjuk szabadon. A ropogós morzsatető ugyanis nagyon könnyen megpuhul, ha szorosan (pl. alufólia vagy folpack) lezárjuk tárolás közben.





2015. szeptember 10., csütörtök

Zabkása mézes sült szilvával



Kényszer szülte "recept" :-)

Elképzelésem sincs, hogy egy ennyire forró nyár után hogyan lehetséges az, hogy a kívülről gyönyörűséges, általam egyesével kiválogatott és megtapogatott szilvák mégis éretlenek...

Az a fajta éretlenség, amikor harapás után a gyümölcs szinte lemarja a fogzománcot, brrrrrrr...

Mindegy, ételt ki nem dobunk.

Fogtam a szilvákat, kettévágtam őket, pici méz és mézeskalács fűszer a tetejükre, és megsütöttem sütőben. Szottyosra, édesre :-)

Ment a reggeli zabkása tetejére, és szuperjó volt!




Zabkása mézes sült szilvával


Elkészítési idő: 30 perc


Hozzávalók:

  • 5-6 szem szilva
  • 1 ek méz
  • 1 mk mézeskalács fűszerkeverék


A zabkásához:

  • 2 dl tej (vagy 1 dl tej és 1 dl víz keveréke)
  • 2 ek apró szemű zabpehely
  • 1 tk. méz (opcionális)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj (opcionális)


A szilvákat megmossuk, hosszában kettévágjuk, kimagvaljuk.

Tűzálló tálba tesszük a fél szilvákat vágott felükkel felfelé, meglocsoljuk a mézzel és meghintjük a fűszerkeverékkel, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A félig érett szilva ekkorra megpuhult, de alakját megtartotta, nem mállott szét - a sütési idő nagyban függ a szilva érettségétől, puhaságától.

A zabpelyhet elkeverjük a tejben (vagy a tej-víz keverékében), és takaréklángon, időnként megkavarva kb. 5 perc alatt tejbegríz állagúra főzzük.

Ha nincs hozzá sült szilva feltétként, nyugodtan ízesítsük a zabkását mézzel és fahéjjal, a fűszeres szilvához nem volt szükség plusz édesítésre és fahéjra.

A friss zabkását a sült szilvával tálaljuk.



2015. szeptember 7., hétfő

Sajtos-gombás makaróni



A klasszik sajtos makaróni gombával turbózott változata.

Gyorsan és könnyen elkészíthető, laktató fogás, ideális rohanós hétköznapokra :-)





Sajtos-gombás makaróni

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók:

  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 dkg liszt
  • 4-5 dl tej
  • 1-2 tk (dijoni) mustár
  • 15-20 dkg sajt (ementáli, füstölt, lehetőleg valami karakteresebb ízvilágú legyen)
  • 25 dkg gomba
  • 25 dkg makaróni
  • só, bors


A tésztát a szokott módon, lobogó, sós vízben al dente-re (fogkemény) főzzük, leszűrjük, melegen tartjuk.

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát és a megtisztított, felszeletelt gombát, majd ha megpuhultak, hozzáadjuk a lisztet. 1 percig kevergetjük, hogy nyers ízét elveszítse, majd apránként felöntjük tejjel, és sűrű mártássá főzzük. 

Hozzáadjuk a reszelt sajt 3/4 részét és a mustárt, sóval, borssal ízesítjük, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával.

Egy jénait kivajazunk, belesimítjuk a sajtos tésztát, tetejét meghintjük a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben a sajt pirulásáig (kb. 25 perc) sütjük.



2015. szeptember 5., szombat

Kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából


Hétvégi programajánlóként :-)

A hajtogatott leveles tészta senkit ne riasszon el. Végtelenül egyszerű, ráadásul csak kétszer hajtogatunk egy speciális technikával!

Egy dologra ügyeljünk csak: vajat használjunk, ne margarint, 20 dkg szükséges hozzá.

A jutalmunk kb. 12-14 db páratlan ízű kakaós csiga lesz, amivel egyszerűen nem lehet betelni!

Tipp és trükk: nem feltétlenül fog elfogyni ez a mennyiség egyszerre (báááááár...). A megmaradt darabokat kihűlt állapotban, de még aznap, frissen csomagoljuk egyesével folpackba. Tegyük a mélyhűtőbe, majd ha újra kakaós csigát ennénk pl. reggelire, akkor előző este vegyük ki a szükséges számú darabot a fagyasztóból, csomagoljuk ki a folpackból, és hagyjuk a konyhapulton egész éjszakára. Másnap reggelre tökéletes állapotban fog minket várni :-)






Kakaós csiga hajtogatott élesztős tésztából:

Elkészítési idő: kb. 3 óra


Hozzávalók a tésztához:


  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg tejföl
  • 20 dkg (!!!) víz (kb. 2 dl)
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk cukor
  • 1 tk só
  • 3 dkg élesztő



A kenéshez:


  • 15 dkg puha vaj



A töltelékhez:


  • 5 dkg puha vaj
  • 3-4 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3-4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor



A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép tartályába pakoljuk felsorolás sorrendjében (az élesztőt mindig távol a sótól), és dagasztjuk-kelesztjük. Ha szükséges, apránként adjunk hozzá kevés vizet - a tejföl minőségétől függ a többi folyadék mennyisége.

Ha nincs gépünk: a vizet meglangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt. Elkeverjük a cukorral és kevés liszttel, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A lisztet elkeverjük a sóval, az olajjal, tejföllel, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és rugalmas tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A tészta egész felületét bekenjük a 15 dkg-nyi puha vajjal, és bevágjuk 8 helyen ÍGY.

Majd hajtogatjuk a FÁZISFOTÓKON szereplő módon, és 15 percig pihentetjük.

Pihentetés után újra kinyújtjuk, újra bevagdossuk, hajtogatjuk, s ismételten pihentetjük 15 percig.

A tészta immár felhasználásra kész.

Nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, s az egész felületét kenjük meg vékonyan az 5 dkg-nyi puha vajjal.

Szórjuk meg egy kis teaszűrő segítségével egyenletesen kakaóporral, majd cukorral, majd a vaníliás cukorral.

Rövidebbik vége felől tekerjük fel viszonylag szorosan, mint egy beiglit, majd éles késsel vágjuk fel kb. másfél-kétujjnyi vastagságú tekercsekre. Nem érdemes vékonyabbra, mert szétesik, s nem tudjuk tepsire emelni.

Tegyük a csigákat sütőpapírral borított tepsire egymás mellé, ha kell, kicsit igazgassuk meg őket. 

Hagyjuk őket újra kelni langyos helyen kb. 20 percig, majd süssük őket aranyszínűre 180 fokosra (aljában lábaska vízzel) előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.