Omlós tésztakehelyben az egyszerű szilvalekvár némi friss rozmaringgal bolondítva...
Egyszerű és nagyszerű :-)
Szilvalekváros-rozmaringos tartelette
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tej
- 8 ek. szilvalekvár
- 1 ág friss rozmaring
A tetejére:
- 1 tojás
A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk.
Kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat,
természetesen nem kell hozzá az egész tésztamennyiség!
4 db tartelette-hez elegendő a kész tésztának kb. fele, a maradékot tartsuk becsomagolva hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3 hónapig is!
Hűtőbe tesszük min 30. percre, s tegyünk el kevés tésztát
a rácsozáshoz is.
A szilvalekvárt keverjük el apróra vágott friss
rozmaringgal. Ha nem kedveljük a rozmaringot, használjunk nyugodtan őrölt
fahéjat helyette!
Ha a tészta áthűlt, alját szurkáljuk meg néhány helyen.
Töltsük meg a lekvárral, de ne teljesen tele, hogy sütés közben ne buggyanjon
ki a forró lekvár!
A félretett, maradék omlós tésztát két folpack között nyújtsuk
ki vékonyra, majd derelyemetszővel vágjunk belőle csíkokat, és rácsozzuk be
vele a sütemény tetejét.
Dolgozzunk gyorsan, nagyon hamar lágyul az omlós tészta!
A rácsozás tetejét kenjük le felvert tojással, majd 180
fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre kb. 25 perc alatt.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és csak utána fordítsuk ki a
formából, nagyon óvatosan.