Max csodálatos császárzsemléinek hirtelen felindulásból elkövetett kenyérré formázása :-)
Kicsi zsemlék helyett egyetlen cipóvá fontam a tésztát, s így sütöttem meg - csodás lett!
Max-nál találtok lépésről-lépésre fotókat a formázásról, sőt itt egy szuper videó az egész munkamenetről, érdemes megnézni!
Császárzsemle kenyér
Elkészítési idő: 75 perc
- 2,5 dl tej
- 1 ek olaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 mk. cukor
- 35 dkg liszt
- 1 tk só
A tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek. szezámmag
- 1 ek. tökmag
- 1 ek. dióbél
A tejet meglangyosítjuk. Elkeverjük benne a cukrot,
beletördeljük az élesztőt, s kevés lisztet is adunk hozzá. Langyos helyen
felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót és az olajat, majd a felfuttatott
élesztőt, és ruganyos tésztát gyúrunk.
Ha van kenyérsütő gépünk, a hozzávalókat felsorolás sorrendjében az üstbe pakoljuk, és csak dagasztunk vele - ez az én gépemnél 20 perc.
Pihentetés nélkül lisztezett munkalapon kb. 40-50 cm
rúddá sodorjuk az egész tésztát. Óvatosan „görcsre kötjük”, majd az alul lévő tésztavéget
felülre-középre hajtjuk, a felül lévő tésztavéget alulra-középre.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a cipót, és hagyjuk
kelni 20 percig.
A magvakat késes betétű robotgépben vagy egy vágódeszkán
durvára aprítjuk.
Ha a tészta megkelt, lekenjük a felvert tojással,
bőségesen meghintjük a magvakkal, és 180 fokosra előmelegített sütőben (aljában
egy lábaska vízzel) kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangja van.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
De jól néz ki!
VálaszTörlésKöszönöm az inspirációt Mesterem :-)
Törlés