Hétvégi kényeztető sütemény, amiért igen sok elismerő hümmögést kaptam :-)))
Természetesen elkészíthető hagyományosan szögletes formában, illetve érdekes lehet kipróbálni csatos, kerek tortaformában is! Ekkor viszont a tölteléket és a tetejére a tojáshabot, valamint a lekvár mennyiségét is duplázzuk!
Rákóczi-túrós tartelette
Elkészítési idő: 45 perc + hűtés + sütés
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 1 tk. cukor
- 1 tojás
- 1 ek. tej
Túrótöltelék:
- 15 dkg túró
- 2 tojás sárgája
- 1 tojás fehérje
- 1 cs. (Bourbon) vaníliás cukor
- 1-2 ek. cukor (ki milyen édesen szereti, de a lekvár és a hab is édes lesz!)
A rácshoz:
- 1 tojás fehérje
- 5 dkg porcukor
- 3-4 ek. baracklekvár
A tészta hozzávalóiból sima omlós tésztát gyúrunk. 4 db
tartelette-hez elegendő a kész tészta fele, a maradékot tartsuk becsomagolva
hűtőben, egy hétig eláll, vagy fagyasszuk le, s maradhat a fagyasztóban akár 3
hónapig is!
A megfelezett omlós tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és
kibéleljük vele a kivajazott tartelette formákat. Hűtőbe tesszük min 30.
percre.
Addig elkészítjük a tölteléket. A túrót simára keverjük a
cukorral, a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral, végül az egyik fehérjéből
felvert habbal.
Ha a tészta lehűlt, villával megszurkáljuk, és 5-8 perc
alatt 180 fokos sütőben elősütjük.
Az elősütött tésztakérgekben elosztjuk a túrókrémet, és
visszatoljuk a kis süteményeket sülni további 15-20 percig, míg a túrókrém
teteje aranyszínű nem lesz.
Míg a sütemény sül, a maradék 1 tojásfehérjét habbá
verjük. Ha már majdnem kemény, hozzáadjuk a porcukrot, és verjük tovább, míg
kemény, fényes, formáját jól megtartó habbá nem válik. Szedjük bele
csillagcsöves habzsákba.
Amikor a sütemény megsült, óvatosan fordítsuk ki a
formákból. Egy lapáttal csúsztassuk vissza őket egyesével a tepsire, és
rácsozzuk be a tojáshabbal.
A vége előtti formából kivételnek azért van jelentősége, mert ha díszítés előtt vesszük ki a formából, nem fog később összetörni a tetején a tojáshab.
A sütő hőmérsékletét csökkentsük le 140 fokra, és
szárítsuk rá a tojáshabot a süteményre (sajnos nem volt időm várni, míg lehűl a sütőm, ezért lett ilyen barnácska a habom, élvezeti értékéből mit sem vont le). :-)
Amikor teljesen kihűlt, a rácsok közeit töltsük meg
baracklekvárral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.