Rachel Allen ír almatortájának körte átirata :-)
Olyan gyors és egyszerű, hogy hétköznap is nyugodtan nekiállhatunk, a munka vele kb. 10 perc.
Az íze pedig fordítottan arányos a ráfordított idő mennyiségével, nagyon-nagyon finom!
Ír körtetorta
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók egy 22 cm-es kapcsos tortaformához:
- 22,5 dkg liszt
- 1 tk. szódabikarbóna/sütőpor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
A rakományhoz:
- 3-4 db kisebb körte (mint a képen)
- 2 ek. cukor
- 1 mk. őrölt fahéj/mézeskalács fűszerkeverék
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, majd hosszanti irányban négyfelé vágjuk, magházukat kivágjuk.
A hideg vajat morzsásra pörgetjük a liszttel késes betétű robotgépben néhány pillanat alatt.
Ha nincs gépünk, almareszelőnk reszeljük bele a hideg vajat a lisztbe.
Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a tejet és a tojást, és egynemű, ragadós masszává keverjük.
A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, s belesimítjuk a tésztát.
A tetejét kirakosgatjuk a körtedarabokkal úgy, hogy domború felük felfelé nézzen.
Meghintjük a fahéjjal/mézeskalács fűszerrel elkevert cukorral, majd 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük - tűpróbával ellenőrizzük!
Langyosra hűlve, cikkekre vágva kínáljuk.
Még másnap is nagyon finom, nem szárad ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.