Eddig valamiért ellenálltam ennek a receptnek - de utólag egyáltalán nem értem magamat :-)
Nagyon fűszeres, nagyon illatos, csupa zöldség, mégis nagyon laktató fogás.
A tetején a sajt nem éppen autentikus, de a forróság miatt az étel készülésekor az égvilágon sehol nem lehetett kapni friss petrezselyemzöldet - a sült sajtot ellenben nagyon szeretem. Nem rontotta el a végeredményt :-)
Tegyetek vele egy próbát, térdig járunk a friss padlizsánban!
Ájult imám
Elkészítési idő: 60 perc + 30 perc a padlizsán besózására
Hozzávalók:
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 1 ek. kacsazsír (vagy olaj)
- 2 ek. olívaolaj
- 1 nagy fej/2 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db friss paradicsom (szezonon kívül 1 doboz hámozott paradicsom)
- 1 mk. őrölt koriander
- 1 mk. őrölt római (!) kömény
- 1 késhegynyi őrölt fahéj
- só és bors
Tetejére:
- 5 dkg reszelt sajt
- friss petrezselyemzöld
A padlizsánt megmossuk, majd hosszában kettévágjuk.
Húsát éles késsel bekockázzuk vigyázva rá, hogy a héját át ne vágjuk. Erősen besózzuk, és vágott felével lefelé 20-30 percre tányérra borítjuk, hogy esetlegesen keserű leve kicsöpöghessen.
Az idő letelte után folyó víz alatt leöblítjük. Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, mindkét fél tetejét megcsöpögtetjük 1-1 ek olívaolajjal, majd 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük.
Míg a padlizsán sül, előkészítjük a ragut.
A lila hagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, és kacsazsíron vagy olajon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kis kockákra vágott paradicsomot, erős tűzön kevergetve megpároljuk - ne nagyon maradjon alatta folyadék.
Fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel, római köménnyel és fahéjjal, végül hozzáadjuk a megsült, héjából óvatosan kikapart padlizsánhúst is. Átforraljuk.
A paradicsomos-padlizsános ragut visszatöltjük a kiürült padlizsánhéjba, tetejére reszelt sajtot szórunk (ez el is hagyható természetesen), majd annyi időre toljuk vissza a sütőbe, míg a sajt megolvad és megpirul a tetején, kb. 5-8 perc.
Kínálhatjuk önmagában is, vagy puha kenyérrel - kitunkolni a padlizsáncsónakokat, de készíthetünk mellé párolt rizst, kuszkuszt, stb.
Hidegen is jó lehet valószínűleg - azt végül nem érte meg :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.