Még a szezonjában feketére, édesre érett meggyből, ami most a fagyasztóból bukkant elő.
Egy percet nem haboztam, milyen típusú gyümölcsleves készüljön belőle: beáll szépen a sorba a szilvás és a málnás után, vörösbor és csokoládé tuninggal!
Mesésen finom lett...
Langyosan is nagyon jó, de talán még jobb egyenesen a hűtőből kivéve.
Ha nincs a fagyasztóban meggyetek, itt a szilvaszezon - próbáljátok ki bátran a prototípust!
Vörösboros-csokoládés meggykrém leves
Elkészítési idő: 30 perc + a magozás :-)
Hozzávalók:
- 1 kg meggy - tisztítva mérve (szezonban friss, szezonon kívül fagyasztott)
- 2 dl száraz vörösbor
- 5 dkg étcsokoládé (min. 50%-os)
- 1-2 ek. (barna) cukor
- 1 mk. őrölt fahéj
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor (opcionális)
Tálaláshoz:
- 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
A meggyet kimagvaljuk, fazékba tesszük. Felöntjük vörösborral és annyi vízzel, ami kb. kétujjnyira lepi el.
Puhára főzzük. Vigyázzunk, ha lefedjük, egy pillanat alatt képes kifutni, amint felforrt!
Ha megpuhult, a tűzről levéve krémesre zúzzuk.
Beletördeljük az étcsokoládét, ízesítjük az ízlésünknek (és a meggy savasságának) megfelelő cukorral, fahéjjal és vaníliával.
Elkeverjük, 1-2 percig forraljuk, majd a tűzről levéve újra átpörgetjük a botmixerrel.
Vízfürdőben, majd hűtőben kihűtjük.
Cukor nélkül felvert tejszínnel tálaljuk.