Hirtelen felindulásból, na és persze egy nagy tál ajándék málnából készült sütemény.
Üde, könnyed, gyorsan készen van, és az íze a tömény nyár :-))))
Málnás-vaníliás pite
Elkészítési idő: 1 óra + hűtés + sütés
Hozzávalók egy 22 cm-es formához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás sárgája
- 1-2 ek. jéghideg víz
A krémhez:
- 2,5 dkg vaníliás pudingpor (főzős)
- 2,5 dl tej
- 3-4 dkg cukor
- 3 dl habtejszín (állati, 30%-os)
A tetejére:
- 30-40 dkg málna
A hideg vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a lisztben. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojás sárgáját és a hideg vízzel gyorsan tésztává gyúrjuk.
Azon frissiben kibélelünk a tésztával egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vagy piteformát úgy, hogy pereme is legyen, majd így tesszük a hűtőbe pihenni min. 30 percig.
Ha letelt a hűtési idő, villával megszurkáljuk a tésztát több helyen, s 180 fokosra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük, és teljesen kihűtjük.
A pudingport elkeverjük a cukorral és a hideg tejjel, majd takaréklángon, folytonosan kevergetve sűrűre főzzük, s ahogy a tésztát, ezt is teljesen kihűtjük. Fedjük le egy darabka folpack-kal, hogy a teteje ne bőrösödjön!
A tejszínt felhasználás előtt tegyük hűtőbe 24 órára, hogy teljesen hideg legyen, így tökélesen fel tudjuk verni. Kézzel vagy géppel kemény habot verünk belőle, és több részletben adjuk a vaníliapudinghoz ügyelve rá, hogy minél kevésbé törjön össze a hab!
A tésztakéregbe kanalazzuk a tejszínhabos vaníliakrémet, és ráhalmozzuk a málnaszemeket.
Néhány órára, de akár egész éjszakára tegyük hűtőbe, s cikkekre vágva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.