Múlt héten szó érte a ház elejét Csillagszemű kedves olvasómtól, amikor összefutottunk az utcán, miszerint: "Viki, nagyon régen tettél már fel valamit!"
Teljesen jogos észrevétel és kritika!
Vannak remek, talonba tett receptjeim, melyek döntő többsége így végződik: és 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig pároljuk - ezeket nem szerencsés 40 fokos kánikulában mutogatni :-)
Na de most itt egy olyan, de olyan finom spenótos csirkeétel... Csak hümmögtünk és húháztunk, míg ettük!
Firenzei csirke
Elkészítési idő: 45 perc
- 2 ek. kacsazsír
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg friss spenót (szezonon kívül fagyasztott szálas, de semmiképp nem püré)
- 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
- 0,5 dl fehérbor
- 5 dkg karakteresebb ízű sajt (legjobb a parmezán)
- 1 citrom héja (amennyiben a citrom kezeletlen héjú), ha nem, használjuk csak a levét
- só és bors
A spenótot alaposan megmossuk,
szárát lecsipkedjük. Mindenféle zsiradék és plusz víz hozzáadása nélkül fedő
alatt megpároljuk, majd a fedőt levéve hagyjuk, hogy a keletkezett folyadék
teljesen elpárologjon.
Félretesszük.
A kacsazsírban megpároljuk a
finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet,
erős tűzön fehéredésig sütjük, majd ízesítjük a zúzott fokhagymával.
Aláöntjük a fehérbort, sóval és
borssal fűszerezzük, és fedő alatt, takaréklángon néhány percig pároljuk.
Felöntjük a tejszínnel,
hozzáadjuk a reszelt sajtot és a párolt
spenótot, a citrom héját vagy levét, és néhány perc alatt összefőzzük, még
mindig takaréklángon tartva az energiát.
Kóstoljuk meg, ha kell,
korrigáljuk az ízeket sóval, borssal, citrommal.
Tetszőleges körettel, pl. főtt
tészta vagy párolt rizs, bulgur, köles, stb. tálaljuk.
Ihlet INNEN
Naggggyon jól hangzik és tetszetős is. Ha lehet/ne kérnék szépen egy tányérral, de izibe, most! :)
VálaszTörlésKöszönöm Dóri :-)))
TörlésNagyon elégedettek voltunk vele :-)))))) Arról nem beszélve, hogy ugyanilyen napfényes tányért is tudnék ma adni, gyönyörű az idő!!!