2015. július 28., kedd

Firenzei csirke



Múlt héten szó érte a ház elejét Csillagszemű kedves olvasómtól, amikor összefutottunk az utcán, miszerint: "Viki, nagyon régen tettél már fel valamit!"

Teljesen jogos észrevétel és kritika!

Vannak remek, talonba tett receptjeim, melyek döntő többsége így végződik: és 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig pároljuk - ezeket nem szerencsés 40 fokos kánikulában mutogatni :-)

Na de most itt egy olyan, de olyan finom spenótos csirkeétel... Csak hümmögtünk és húháztunk, míg ettük!







Firenzei csirke

Elkészítési idő: 45 perc

  • 2 ek. kacsazsír
  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg friss spenót (szezonon kívül fagyasztott szálas, de semmiképp nem püré)
  • 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg karakteresebb ízű sajt (legjobb a parmezán)
  • 1 citrom héja (amennyiben a citrom kezeletlen héjú), ha nem, használjuk csak a levét
  • só és bors


A spenótot alaposan megmossuk, szárát lecsipkedjük. Mindenféle zsiradék és plusz víz hozzáadása nélkül fedő alatt megpároljuk, majd a fedőt levéve hagyjuk, hogy a keletkezett folyadék teljesen elpárologjon.

Félretesszük.

A kacsazsírban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csirkemellet, erős tűzön fehéredésig sütjük, majd ízesítjük a zúzott fokhagymával.

Aláöntjük a fehérbort, sóval és borssal fűszerezzük, és fedő alatt, takaréklángon néhány percig pároljuk.

Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk  a reszelt sajtot és a párolt spenótot, a citrom héját vagy levét, és néhány perc alatt összefőzzük, még mindig takaréklángon tartva az energiát.

Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal, citrommal.

Tetszőleges körettel, pl. főtt tészta vagy párolt rizs, bulgur, köles, stb. tálaljuk.




Ihlet INNEN


2 megjegyzés:

  1. Naggggyon jól hangzik és tetszetős is. Ha lehet/ne kérnék szépen egy tányérral, de izibe, most! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Dóri :-)))

      Nagyon elégedettek voltunk vele :-)))))) Arról nem beszélve, hogy ugyanilyen napfényes tányért is tudnék ma adni, gyönyörű az idő!!!

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.