Újkrumpliból persze, mert imádom, s mert egyébként is szezonja van :-)
A leves nevét egy étterem utcai étlapján láttam meg, és rögtön a homlokomra csaptam: a) miért nem jutott ez nekem eszembe, amikor úgy szeretem a klasszik savanyú krumplilevest, b) bár tele volt a hasam éppen, rögtön beindult a hangya, hogyan fogom elkészíteni - nevettek is rajtam, hogy uramisten, szuszogni alig tudunk, én meg 2 perc múltán már fejben főzök :-)))
Nnna, ha már úgyis beköszöntött az ősz (...), főzzetek melengető krémlevest, és nyugodtan süssetek hozzá ropogós baconcsíkot!
Savanyú krumpli krémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 2 dkg liszt
- 40 dkg krumpli
- 2 babérlevél
- 2-3 dl tejföl
- só és sok-sok frissen őrölt bors
- a tálaláshoz baconcsíkok
A vajat megolvasztjuk, világosra pirítjuk rajta a lisztet. Apránként felöntjük vízzel, folyamatosan kevergetve lehetőleg egy ovális habverővel, nehogy csomós legyen.
Beletesszük a megtisztított, felkockázott újkrumplit, beledobjuk a babérleveleket, sózzuk és lassú tűzön puhára főzzük, időnként kavarjuk meg. Figyeljünk rá, a benne lévő liszt miatt egy pillanat alatt képes kifutni!
Ha megpuhult, emeljük ki a levesből a babérleveleket, s tűzről levéve botmixerrel zúzzuk krémesre.
A tejfölt keverjük el kevés forró levessel, majd csurgassuk vissza a fazékba, egyet forraljunk rajta, de nem kell perceken át forralni!
Kóstoljuk meg: ha kell, sózzuk, s ízesítsük sok-sok frissen őrölt borssal.
A baconcsíkokat szinte füstölésig szárazon felhevített serpenyőben süssük ropogósra, s tálaljuk a leves mellé.
Egyszerűségében csodafinom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.