Próbasütés az új szakácskönyvből, amit a Török Bálint Kiadótól kaptam :-)
Vége a kánikulának, nyugodtan mellé lehet állni újra a sütőnek!
Szóval próbasütés. Ahogy a könyvajánlóban is írtam, az édes-krémes sütemények helyett csábítóbbnak tűntek számomra a sósak és a kelt tésztából készültek, s azonos tésztából rögtön kétfajtát sütöttem: egy édes krémtúrósat vörös áfonyával és egy sós kaprosat.
Remek lett.
De.
Az eredeti recepthez képest változtatnom kellett, az arányokkal nekem bajaim voltak. A tészta a megadott mennyiségekből elkészítve lágy, szinte galuskatészta-szerű lett, simán felvett még kb. 10 dkg lisztet.
A töltelékek mennyisége számomra nagyon csekély volt, a leírásban krémes töltelék szerepelt, de ha visszaosztottam, 12 db süteménybe 10 dkg túró = kevesebb, mint 1 dkg túró süteményenként...
Illetve régi szokásom szerint eltekintettem a díszítő krémrózsáktól, nem hiányoltuk róluk.
Az irányvonalat nagyjából tartva testreszabtam a recepteket és mennyiségeket, és végeredményképpen igen-igen finomat sikerült sütnöm :-)
Ha csak egyfélét készítünk, csak sósat vagy csak édeset, a töltelék hozzávalóit duplázzuk meg!
Kelt muffin: egy tésztából édeset és sósat
Elkészítési idő: 2 óra
Hozzávalók 6+6 db süteményhez:
A kelt tésztához:
- 1,75 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tk. + 1 ek. cukor
- csipet só
- 30-35 dkg liszt (eredetileg 25 dkg)
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj
Az édes töltelékhez:
- 12,5 dkg túró
- 1 tojás sárgája
- 2 dkg cukor
- 1 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
- 1 marék vörös áfonya
- 1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor
A sós töltelékhez:
- 12,5 dkg túró
- 1 tojás sárgája
- 1 tk. friss, apróra vágott kapor
- nagy csipet só
- frissen őrölt bors
A kelt tésztával indítunk.
A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 tk. cukrot, beletördeljük az élesztőt, elkeverjük 1 evőkanálnyi liszttel, és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, hozzáadjuk a tojások sárgáit, a felfuttatott élesztőt, dagasztani kezdjük. Ha már szépen összeállt, beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
Ha nagyon lágy, apránként adagoljunk hozzá lisztet, könnyű legyen, de ne ragadós - a tojások nagysága is befolyásolja a liszt mennyiségét.
Dolgozzuk ki szépen, majd konyharuhával letakarva hagyjuk duplájára kelni.
A kétféle töltelék hozzávalóit egyszerűen összekeverjük egy tálban. Ha nagyon lágy, krémes a túró, adjunk hozzá pici búzadarát, ha inkább száraz-morzsalékos, lágyítsuk kevés tejföllel. Nekem egyikre sem volt szükségem.
Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett munkalapra, és vágjuk fel 12 egyenlő nagyságú darabra.
A darabokat lapítsuk ki korongokká, tegyünk a közepükre 1-1 púpos teáskanálnyi tölteléket (egyhatodnyi mennyiségeket tulajdonképpen), majd zárjuk össze a tésztakorongot úgy, hogy teljesen körülölelje a tölteléket.
Kétféleképpen tettem aztán a vajjal kikent horpadásokba: volt, amikor felfelé nézett a tészta azon része, ahol összezártam, és volt, hogy "fejjel" felfelé került a sütőformába, alul volt a "záróvonal". Mindkét verzió jól vizsgázott, nem folyt ki, nem nyílt szét.
A sütemények tetejét kenjük le a tésztából/töltelékből kimaradt tojásfehérjével, ha maradt, díszíthetjük vörös áfonyával (mintegy megkülönböztető jelzés).
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, majd kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára a kis süteményeket.
Hagyjuk őket langyosra hűlni (akár a formában is, semmi baja nem lesz, de kitehetjük őket sütőrácsra is), majd fogyasszuk elégedetten az ízes, foszlós kalácskákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.