A 23. játék már :-)
A forduló ezúttal a Szénhidrátnélkül blog írójánál van, s Tortafüggő Mariszt sorsolta nekem játszótársul.
Egyszer már sütöttem tőle egy szuper sajtos puffancsot, s ebben a fordulóban a remek tortáit kezdtem el nézegetni, mert megvolt hozzá az alkalom - de akkor elképesztő hőség volt, így a tortáról letettem.
Egyszer csak a szemembe ötlött egy kalács, ami eddig elkerülte a figyelmemet. Időközben hűvösebb is lett, semmi akadálya nem volt a kalácssütésnek!
Fotó: Jenei Péter
Remek lett... Gyönyörűen megkelt, szépen formálható volt, és meseszép a paprikám is. Egészen biztos voltam benne, hogy nagyon finom lesz, Max-tól kaptam egyszer egy üveg paprikalekvárt, és buktát sütöttem vele - az nagyon-nagyon jó volt.
Ilyesmi ízre számítottam a paprikás kalácsnál is. Édeskés, mintha lekvár lenne, mégis ott a paprika íze a foszlós kalácstésztában - nem csak bátraknak ajánlom kipróbálni!
Este aztán szalonnasütés volt nálunk, és a vendégeink teljesen lenyűgöztek: mindketten ismerték a paprikás kalácsot, és nemhogy ismerték, szerették is nagyon :-)
Kalocsai paprikás kácsi - Blogkóstoló
Elkészítési idő: 180 perc
Hozzávalók egy nagy vagy két kisebb kalácshoz:
- 60 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 ek. cukor
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg vaj (vagy zsír)
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 3 púpos ek. csemege pirospaprika
- 5-6 ek. porcukor
- 5 dkg vaj
Tetejére:
- 1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 ek. cukrot és lisztet, s beletördeljük az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.
A liszthez adjuk a csipet sót, a maradék 1 ek. cukrot, a tojást, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, s dagasztani kezdjük. Ha a tészta szinte összeállt, akkor dagasztjuk bele a megolvasztott, langyos vajat (vagy zsírt), és lágy kalácstésztát gyúrunk. Teljesen el kell válnia a kezünktől és a táltól is.
Ha szép fényes, selymes a tészta felülete, meghintjük pici liszttel a tetejét, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Természetesen a tészta kenyérsütő gépben is elkészíthető dagaszt-keleszt programon.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 40x50 cm téglalappá nyújtjuk. Vigyázzunk, ne legyen túlságosan vékony, nehogy sütés közben kirepedjen!
A tészta teljes felületét megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen meghintjük pirospaprikával és cukorral.
Rövidebbik végén behajtunk belőle 1-1 cm-t (így a végén nem folyik majd ki a töltelék), majd hosszabbik vége felől beigli-szerűen elkezdjük felcsavarni.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újra kelni 20 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.
A megkelt kalácsot lekenjük egy felvert tojással, majd néhány helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson, s szét ne repedjen a kalács.
Az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Várjuk meg, hogy minimum langyos legyen, utána szeleteljük.
Fotó: Jenei Péter
Viki, nagyon örülök, hogy nektek is "bejött"! Ügyes vagy - dehát ezt eddig is tudtuk - szép kalácsot sütöttél! :)
VálaszTörlésJaj, nagyon! Meghökkentően nagyon finom lett, mi nem is ismertük eddig, de nagy kedvenc lesz belőle, azt gondolom!
TörlésKöszönöm a receptet :-)
Úgy örülök, hogy megláttam ezt a receptet! Kisgyerekként sokat ettünk mi is. Már alig várom, hogy megsüssem
VálaszTörlésÓ de jó :-) Sok sikert kívánok az elkészítéséhez, és remélem, felidézi a gyerekkori ízeket :-)
TörlésÉn sem hallottam még róla,de nagyon tetszik. És ez a játék is klassz lehet.
VálaszTörlésTégy vele egy próbát, ha megérkezik a lehűlés :-)
TörlésS gyere, csatlakozz a játékhoz, tényleg nagyon jó!!!
Mar reg nem vettem reszt ilyenekben :-(
VálaszTörlésAkkor itt az idő, hogy visszatérj :-))
Törlés