2015. június 28., vasárnap

Kalocsai paprikás kácsi - Blogkóstoló!


A 23. játék már :-)

A forduló ezúttal a Szénhidrátnélkül blog írójánál van, s Tortafüggő Mariszt sorsolta nekem játszótársul.

Egyszer már sütöttem tőle egy szuper sajtos puffancsot, s ebben a fordulóban a remek tortáit kezdtem el nézegetni, mert megvolt hozzá az alkalom - de akkor elképesztő hőség volt, így a tortáról letettem.

Egyszer csak a szemembe ötlött egy kalács, ami eddig elkerülte a figyelmemet. Időközben hűvösebb is lett, semmi akadálya nem volt a kalácssütésnek!



Fotó: Jenei Péter

Remek lett... Gyönyörűen megkelt, szépen formálható volt, és meseszép a paprikám is. Egészen biztos voltam benne, hogy nagyon finom lesz, Max-tól kaptam egyszer egy üveg paprikalekvárt, és buktát sütöttem vele - az nagyon-nagyon jó volt.

Ilyesmi ízre számítottam a paprikás kalácsnál is. Édeskés, mintha lekvár lenne, mégis ott a paprika íze a foszlós kalácstésztában - nem csak bátraknak ajánlom kipróbálni!

Este aztán szalonnasütés volt nálunk, és a vendégeink teljesen lenyűgöztek: mindketten ismerték a paprikás kalácsot, és nemhogy ismerték, szerették is nagyon :-)



Fotó: Jenei Péter



Kalocsai paprikás kácsi - Blogkóstoló

Elkészítési idő: 180 perc


Hozzávalók egy nagy vagy két kisebb kalácshoz:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • csipet só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg vaj (vagy zsír)
  • 1 tojás


A töltelékhez:

  • 3 púpos ek. csemege pirospaprika
  • 5-6 ek. porcukor
  • 5 dkg vaj

Tetejére:

  • 1 tojás




A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 ek. cukrot és lisztet, s beletördeljük az élesztőt, majd hagyjuk, hogy felhabosodjon.

A liszthez adjuk a csipet sót, a maradék 1 ek. cukrot, a tojást, majd belekeverjük a felfuttatott élesztőt, s dagasztani kezdjük. Ha a tészta szinte összeállt, akkor dagasztjuk bele a megolvasztott, langyos vajat (vagy zsírt), és lágy kalácstésztát gyúrunk. Teljesen el kell válnia a kezünktől és a táltól is.

Ha szép fényes, selymes a tészta felülete, meghintjük pici liszttel a tetejét, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Természetesen a tészta kenyérsütő gépben is elkészíthető dagaszt-keleszt programon.

Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és kb. 40x50 cm téglalappá nyújtjuk. Vigyázzunk, ne legyen túlságosan vékony, nehogy sütés közben kirepedjen!

A tészta teljes felületét megkenjük olvasztott vajjal, majd egyenletesen meghintjük pirospaprikával és cukorral.

Rövidebbik végén behajtunk belőle 1-1 cm-t (így a végén nem folyik majd ki a töltelék), majd hosszabbik vége felől beigli-szerűen elkezdjük felcsavarni.

Sütőpapírral borított tepsire ültetjük, konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újra kelni 20 percig.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.

A megkelt kalácsot lekenjük egy felvert tojással, majd néhány helyen megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz eltávozhasson, s szét ne repedjen a kalács.

Az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Várjuk meg, hogy minimum langyos legyen, utána szeleteljük.


Fotó: Jenei Péter

8 megjegyzés:

  1. Viki, nagyon örülök, hogy nektek is "bejött"! Ügyes vagy - dehát ezt eddig is tudtuk - szép kalácsot sütöttél! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, nagyon! Meghökkentően nagyon finom lett, mi nem is ismertük eddig, de nagy kedvenc lesz belőle, azt gondolom!

      Köszönöm a receptet :-)

      Törlés
  2. Úgy örülök, hogy megláttam ezt a receptet! Kisgyerekként sokat ettünk mi is. Már alig várom, hogy megsüssem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de jó :-) Sok sikert kívánok az elkészítéséhez, és remélem, felidézi a gyerekkori ízeket :-)

      Törlés
  3. Én sem hallottam még róla,de nagyon tetszik. És ez a játék is klassz lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tégy vele egy próbát, ha megérkezik a lehűlés :-)

      S gyere, csatlakozz a játékhoz, tényleg nagyon jó!!!

      Törlés
  4. Mar reg nem vettem reszt ilyenekben :-(

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.