Avagy mit is csináljunk a kimaradt rizsköretből?
Rizsgolyót :-)
Most készítettem ilyet először, és fel nem foghatom, eddig miért nem szerepelt nálunk... Pillanatok alatt "új ruhát" adhatunk a kimaradt, unalmas, senkineksemkellmár párolt rizsnek, ráadásul végtelen változatban ízesíthető.
Nálam most kapor és uborka került bele ízként, a közepében persze ott a sajtkocka, s a mártogatósba is került kapor is, uborka is.
Eszméletlen finom, tegyetek vele egy próbát :-)
Kapros-uborkás rizsgolyók
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók kb. 12 db diónál nagyobb golyóhoz:
- 40 dkg "mindközönséges", sós párolt rizs
- 1 tojás
- 2 közepes savanyú uborka
- 1 mk. szárított kapor (persze mehet frissel is!)
- 10 dkg sajt
- frissen őrölt bors
- só, ha szükséges - de a párolt rizs eleve ízes
Forgatáshoz:
- zsemlemorzsa
- ha szeretjük, mehet szezámmag is
Sütéshez:
- bő olaj
A mártogatóshoz:
- 1,5 dl sűrű tejföl
- 5 dkg feta sajt
- 1-2 db savanyú uborka, finomra reszelve
- 1 mk. szárított kapor
- ha szeretjük, 1 gerezd zúzott fokhagyma
- ízlés szerinti mennyiségű só és (frissen őrölt) bors
A hideg párolt rizst összekeverjük a tojással, a kaporral, s a finomra reszelt savanyú uborkával. Működik hosszú szemű rizzsel is, nem csak rizottóból!
A sajtot kb. dobókocka nagyságúra vágjuk.
Egy evőkanálnyi rizses masszát teszünk vízzel kissé benedvesített tenyerünkbe, közepébe nyomunk egy sajtkockát. Tenyerünket összezárjuk, és labdát formálunk a masszából, hogy a sajtot mindenhol körülölelje, kissé össze is nyomkodjuk.
Meghempergetjük a zsemlemorzsába.
Másfél-kétujjnyi olajat forrósítunk egy serpenyőben, és a golyókat közepes lángon aranyszínűre, ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy a külseje hamar megsüljön, a belseje pedig hideg és nyers (tojás!!!) maradjon.
Ha megsült, papírtörlőre emeljük őket, hogy a felesleges olaj lecsepeghessen róla.
A mártogatós hozzávalóit egyszerűen összekeverjük, és a friss, elképesztően ropogós golyók mellé kínáljuk.
Nagyon tetszik ez a golyó recepted!
VálaszTörlésAz unalmas rizs új ruhája - szuper volt :-)
TörlésEzt feltétlenül kipróbálom! :)
VálaszTörlésAnnyira finom volt :-) Remélem, nálatok is sikert fog aratni!
Törlés