2015. május 29., péntek

Házi pizza


Amikor már unalmas a hideg vacsora.

S nehogy már ne tudjak olyan jó pizzát sütni, mint a pizzás fiúk a városban :-DD

Tény, hogy utána (vagy előtte is) iszonyat sokat kell tornázni...

De tegyetek vele nyugodtan egy próbát, mert odáig lesztek tőle :-))




Pizza házilag

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 ek. olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 30 dkg liszt
  • 1/4 kocka friss élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 1 mk. só


Feltét:
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sonka
  • 3 tojás
  • 1 fej lila hagyma
  • 10-15 dkg (házi) kolbász
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só és bors


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk a felsorolás sorrendjében, és dagasztjuk-kelesztjük.

Ha nincs ilyen gépünk, a vizet langyosítsuk meg. Tördeljük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és 1 evőkanálnyi lisztet a fél kilóból elvéve. Takarjuk le, és hagyjuk felhabosodni.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt (mindig távol a sótól), és dagasszuk sima tésztává. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, majd kb. 35 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és sütőpapírral borított gáztepsire csúsztatjuk.

A tejfölt simára keverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. A nyers! pizzatésztára kenjük egyenletes vastagságban, így sülés közben a tészta picit magába szívja az ízes mártást.

A sonkát felcsíkozzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a hagymát egészen vékony karikára vágjuk, s rászórjuk a pizzára. Egyesével ráütjük a tojásokat is, mintha tükörtojást sütnénk.


Meghintjük reszelt sajttal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt ropogósra, illatosra sütjük.

Cikkekre vágva kínáljuk, de hagyjuk picit hűlni, mert tűzforró a belseje!

Utána okvetlenül legyen kéznél egy pohár hideg sör :-)


5 megjegyzés:

  1. Naon guszta :) (Ha fullra, teljes hőmérsékletre előmelegíted jól a sütőt, és ebből a tésztából 2 pizzát nyújtasz (fele ilyen vékonyakat), akkor 10-15 perc alatt feketés-hólyagosra sül, majdnem, mint a kemencében :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :-)))

      Igazad van :-) Biztos, hogy teszünk vele egy próbát!

      Ezt a recipét ismered? http://www.chefviki.hu/2014/03/elesztomentes-ropogos-toki-pompos.html Isteni :-)

      Törlés
    2. Igen, ismerem. :) Én keleszteni sem szoktam túl sokáig, csak fél órát, aztán gyújtom is be a sütőt, és mikor már tűzforró, készítem is az első pizzát, aztán ahogy megsült, a másodikat. Két pizzát sütéssel-kelesztéssel együtt 1 óra-1 óra 10 perc alatt megcsinálok. :) Az az igazság hetente csinálom, mert imádjuk és mán naon profi vagyok. :D

      Törlés
  2. Nagyon guszta, ezért bevállalom a tornát de csak kaja után:-))

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.