2015. május 1., péntek

Banános csokoládétorta



Mielőtt elárasztanak bennünket a friss tavaszi, kora nyári gyümölcsök, mutatom ezt a nagyon fajsúlyos tortát, ami jó választás lehet egy ballagási ebéd lezárásaként, anyák napi finomságként, vagy egyszerűen csak hétvégi kényeztetésként!

Egy öreg receptet poroltam le újfent, kicsit át is szabtam akkori önmagához képest.

Elképesztően ütős lett a végeredmény: személy szerint elég sok csokit képes vagyok megenni egyszerre, de ebből egy szeletet fél órán át nyammogtam :-)))

Munka vele nincs túl sok, de a hűtési időt mindenképpen kalkuláljuk bele, ha nekilátunk!





Banános csokoládétorta


Elkészítési idő: 1 óra + 3-4 óra hűtés a krémnek + 1 éjszaka az egész tortának


Banános csokitorta


Hozzávalók:

A kávés brownie-hoz:

  • 12 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl főzött kávé
  • csipet só


A töltelékhez:
  • 2 dl habtejszín (állati, 30%-os)
  • 20 dkg étcsokoládé (min. 50%-os)
  • 2 érett banán


A csokimázhoz:

  • 1 dl habtejszín
  • 0,4 dl víz
  • 0,4 dl főzött kávé
  • 6 g zselatin (tortazselé)
  • 9 dkg cukor
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor




A krémmel kezdjük, mert hűlnie kell. A tejszínt takaréklángon felforrósítjuk, majd az energiát elzárva beletördeljük a csokoládét. Sűrű, fényes krémmé keverjük, langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük 3-4 órára, de akár egy éjszakára is. Kihűlés után sűrű krémmé szilárdul.

A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl! Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.

A hideg csokoládés tejszínt robotgéppel 1-2 perc alatt fellazítjuk, felhabosítjuk. Nem lesz belőle légies tejszínhab természetesen, hanem könnyű, mégis sűrű csokoládékrém.

A brownie alsó lapját visszatesszük a tortaforma aljára, körépattintjuk a megtisztított karimáját. Megkenjük a lapot a csokoládés tejszín felével, sűrűn kirakosgatjuk a kb. 1-2 cm vastagságúra felkarikázott banánnal. Megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a másik tortalappal. Finoman összenyomkodjuk.

A kávés glazúrhoz a zselatint simára keverjük a vízzel, a kávéval, tejszínnel, cukorral és a kakaóval, majd fakanállal takaréklángon állandóan kevergetve felforrósítjuk, de ne forrjon fel.

Azon forrón a torta tetejére öntjük, körkörös mozdulatokkal terítsük el rajta (mint mikor palacsintát sütünk).

Fedjük le a tortaformát, pl. alufóliával vagy pattintós fedeles tortatállal, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára dermedni-érni.

Másnap a tortakarikát eltávolítva éles késsel cikkekre vágva tálaljuk.

A tömény mennyország maga :-)






4 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, már a leírást olvasva és a képet nézve is csorog a nyálam. :)

    VálaszTörlés
  2. Épp hűl a hűtőben a kész torta... Már nagyon várom, hogy megkóstolhassam! Banán helyett eper van benne, mert az volt itthon ;)...
    Viszont a glazúrhoz vízből és kávéból dl helyett ugye ek a mértékegység?
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jégmadár, milyen lett? Kóstoltátok már? Eperrel mennyire jó ötlet, uramisten :-)))

      A glazúrnál jó a mértékegység, a kettő együtt nincs 1 dl, tejszínnel együtt 2 dl.

      Nézd, mint itt: http://www.chefviki.hu/2014/07/meggyes-kaves-turotorta.html

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.