2015. május 9., szombat

Aszalt szilvás csokitorta



Nehogy hétvégére süti nélkül maradjunk :-)

Pofonegyszerűen elkészíthető torta, mély csokoládéízzel és benne a puha szilvaszemek... 

Szándékosan nem töltöttem semmivel, és nem is vontam be plusz csokoládéval, káprázatos volt önmagában is. Mellé kínáltam csak a házi szilvalekvárt, aki kért, belemárthatta a falatnyi süteményét.

Ha elhagyjuk belőle a szilvát, remek csokoládés tortaalapot kapunk, bármivel megtölthetjük, díszíthetjük.

Hm, még az jutott eszembe, hogy ez pl. málnával mekkora királyság lehet...





Aszalt szilvás csokitorta

Elkészítési idő: 15 perc + kb. 35 perc sütés


Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:


  • 20 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 14+3,5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg kakaó
  • 8,5 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 1 mk. fahéj
  • csipet só




A 14 dkg cukrot, a kakaót, csokoládét, vajat és a vizet összekeverjük, gyenge tűzön összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.

A tojásfehérjéből a 3,5 dkg cukorral kemény habot verünk. 


A lisztet, sót és a fahéjat összekeverjük. A langyosra hűlt csokoládés masszához adjuk egyesével a tojások sárgáit, mindig alaposan elkeverve, majd beleforgatjuk a fahéjas lisztet is.

Több adagban hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, és széles, óvatos mozdulatokkal elkeverjük, minél kevésbé törjön össze a hab.

Egy 22 cm-s kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a tésztát, s tetejét sűrűn megrakjuk a felébe-harmadába vágott aszalt szilvával.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük - ellenőrizzük tűpróbával, ha nem ragad semmi a tűre, készen van.


Hagyjuk hűlni egy percet, majd óvatosan pattintsuk le a tortaforma karimáját, és emeljük rácsra a a süteményt, hogy alulról is egyenletesen tudjon hűlni.

Ha langyosra hűlt, kínálhatjuk is, pluszban mellé házi szilvalekvárt, vagy lágy tejszínhabot, de akár fagylaltot is!





1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.