Nehogy hétvégére süti nélkül maradjunk :-)
Pofonegyszerűen elkészíthető torta, mély csokoládéízzel és benne a puha szilvaszemek...
Szándékosan nem töltöttem semmivel, és nem is vontam be plusz csokoládéval, káprázatos volt önmagában is. Mellé kínáltam csak a házi szilvalekvárt, aki kért, belemárthatta a falatnyi süteményét.
Ha elhagyjuk belőle a szilvát, remek csokoládés tortaalapot kapunk, bármivel megtölthetjük, díszíthetjük.
Hm, még az jutott eszembe, hogy ez pl. málnával mekkora királyság lehet...
Aszalt szilvás csokitorta
Elkészítési idő: 15 perc + kb. 35 perc sütés
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
- 20 dkg aszalt szilva
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 14+3,5 dkg cukor
- 1 dl víz
- 2,5 dkg kakaó
- 8,5 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 mk. fahéj
- csipet só
A 14 dkg cukrot, a kakaót, csokoládét, vajat és a vizet összekeverjük, gyenge
tűzön összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük.
A tojásfehérjéből a 3,5 dkg cukorral kemény habot verünk.
A lisztet, sót és a fahéjat összekeverjük. A langyosra hűlt csokoládés masszához adjuk egyesével a tojások sárgáit, mindig alaposan elkeverve, majd beleforgatjuk a fahéjas lisztet is.
Több adagban hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, és széles, óvatos mozdulatokkal elkeverjük, minél kevésbé törjön össze a hab.
Egy 22 cm-s kapcsos tortaformát sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a tésztát, s tetejét sűrűn megrakjuk a felébe-harmadába vágott aszalt szilvával.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kb. 30-35 perc alatt készre sütjük - ellenőrizzük tűpróbával, ha nem ragad semmi a tűre, készen van.
Hagyjuk hűlni egy percet, majd óvatosan pattintsuk le a tortaforma karimáját, és emeljük rácsra a a süteményt, hogy alulról is egyenletesen tudjon hűlni.
Ha langyosra hűlt, kínálhatjuk is, pluszban mellé házi szilvalekvárt, vagy lágy tejszínhabot, de akár fagylaltot is!
Jaj, de jól néz ki! A szilva és csoki tökéletes páros! :)
VálaszTörlés