Fantasztikus ez a kifli :-)
Sütöttem már így kifli formában is, aztán egyszer kenyérként is kipróbáltam.
Puha és foszlós, és annyira nagyon jó benne az a kevés fokhagyma... Napok múltán is friss, élvezhető!
Tejfölös-fokhagymás kifli
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók 6 nagy kiflihez:
- 2 dl víz
- 1 dl tejföl
- 50 dkg liszt
- 2 tk. cukor
- 2 mk. só
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 dkg friss élesztő
A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, a sót mindig távol az élesztőtől!
Dagasztjuk-kelesztjük.
Ha nincs ilyen gépünk, a vizet langyosítsuk meg. Tördeljük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és 1 evőkanálnyi lisztet a fél kilóból elvéve. Takarjuk le, és hagyjuk felhabosodni.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, a zúzott fokhagymát, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk sima tésztává. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, borítsuk a tésztát lisztezett munkalapra, és nyújtsuk kisujjnyi vastag körlappá.
Vágjuk fel egy pizzavágóval 6 egyenlő háromszögre, és a háromszögek talpa felől kezdjük el szorosan feltekerni a tésztadarabokat. Hajlítsuk kifli formára őket, és tegyük sütőpapírral borított tepsire.
Hagyjuk kelni langyos helyen kb. 20 percig.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, aljában egy lábaska vízzel.
Kenjük meg a kifliket egy ecset segítségével vízzel vagy ha van, egy kis spriccelős flakonnal szórjuk meg vízzel.
Tegyük a felforrósított sütőbe a tepsit, és süssük a kifliket aranyszínűre kb. 25 perc alatt.
Nagyon szép kiflit készítettél, biztosan finom lehet a fokhagymától! :)
VálaszTörlésKöszönöm :-) Elfogult vagyok a fokhagymával, nagyon szeretem :-)
TörlésMár megint egy finom kifli recept. Ezt is ki kell próbálnom. Most sült ki a húsvétra ajánlott sajtos rúd egy kiló lisztből. No, majd ha gurulunk a sok finomságtól benyújtom a kondi bérlet számláját!!!!!
VálaszTörlés:-))))
TörlésSokáig rá tudtok majd járni, meglásd, olyan klasszul eláll!
A következményekért sajnos felelősséget nem tudok vállalni :-))))))))))