Áttörést hozott a húsvét kalácsfonás témában: az eddig mumus, sehogysemértem hatos fonás próbálkozásomat siker koronázta :-)
Egyszer már tettem egy kísérletet a foszlós kaláccsal, igyekeztem követni egy nagyon részletgazdag, lépésről-lépésre útmutatót, de félúton elvesztettem a fonalat. Persze azért megettük :-))
Most különösebb előzetes tervezgetés nélkül sós kalácsot sütöttem a sonka mellé, tejszínes tésztájút, a nagyon-nagyon régen sütött Hokkaido kalácsot.
Míg kelt a tészta, háromszor egymás után megnéztem egy remek oktatóvideót a hatos fonás rejtelmeiről, és végre leesett a tantusz, mit miért és hogyan, mit mi után és hova!
Magabiztosan kisodortam a tésztahurkákat, ide tettem, oda tettem - és elsőre sikerült bizonytalankodás nélkül!
Próbálkozzatok vele bátran, menni fog, egészen biztos vagyok benne :-)
Sós Hokkaido kalács hatos fonással
Elkészítési idő: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 30 perc újrakelesztés, 45 perc sütés, és persze a formázás
Hozzávalók egy szép termetes kalácshoz:
- 1,5 dl tejszín (állati, 30%-os)
- 2,5 dl tej
- 1 tojás
- 60 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 csapott ek. (por)cukor
- 2-3 tk. só
A tetejére:
- 0,5 dl tejszín
- 1 tojás sárgája
A tejszínt és a tejet tálkába öntjük, mikróban 700 W-on 1 perc alatt meglangyosítjuk.
Kenyérsütő gép üstjébe öntjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, belemorzsoljuk az egyik sarkába az élesztőt, a másik sarkába kanalazzuk a sót és a cukrot.
Dagasztás-kelesztés programot indítunk. Nézzünk rá, míg dolgozik a gép: ha lágy a tészta, farkincája van, akkor apránként adjunk hozzá lisztet. A tojás nagysága befolyásolja, szükség lesz-e plusz lisztre, max. 1 evőkanálnyira.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor a meglangyosított tejszínes tejbe tördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot s egy kevés lisztet a 60 dkg-ból. Hagyjuk, hogy felfusson.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, majd a felfutott élesztőt, és sima tésztát dagasztunk belőle, és langyos helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Hat egyenlő darabra vágjuk, és kb. 40 cm hosszú tésztahurkává sodorjuk a darabokat.
A videóban látható (lásd fent a linken) módon megfonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kalácsot.
Konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percig hagyjuk kelni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy lábaska vízzel az aljában.
A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, szépen lekenjük vele a megkelt kalácsot.
Az előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Akkor van készen, ha gyönyörű aranybarna, és az alját megkopogtatva kongó hangja van.
Emeljük át egy rácsra, hogy alulról is tudjon hűlni, s leghamarabb langyosra hűlve vágjuk meg.
Gyönyörű, gratulálok! Köszönöm a videót.
VálaszTörlésTekerka
Köszönöm :-) A videó nagyon nagy segítségemre volt, végre megértettem a fonás lényegét :-)
TörlésNagyon szép lett, gratulálok :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen :-)
Törlés