Miután 2 nap nyár után megint ősz lett...
Nem szeretem a zellert, elöljáróban le kell szögeznem - ez a leves viszont fantasztikusan finom!
Sülés közben a zeller nekem túlságosan markáns íze megszelídült, szépen összesimult a többi zöldséggel, a végeredmény pedig egy sűrű, ízletes, melengető leves lett!
Krémleves sült zellerből és édesburgonyából
Elkészítési idő: 1,5 óra
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb gumó zeller (kb. 40 dkg)
- 3 közepes édesburgonya (kb. 30-40 dkg)
- 3-4 ek. olívaolaj
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- só és sok-sok bors
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a zellert és az édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk, a fokhagyma maradjon gerezdként.
Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk a zöldségeket, megsózzuk, borssal ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, jól átforgatjuk, és 200 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük, félidőben egyszer átkavarva.
Ha picit karamellizálódna a zöldség sülés közben, nem baj!
Ha a zöldségek megpuhultak, borítsuk őket fazékba, öntsük fel vízzel vagy alaplével. Főzzük néhány percig, majd botmixerrel zúzzuk krémesre.
Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el a levesben, majd még egyszer pörgessük át a botmixerrel.
Forraljuk egyet rajta, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.
Levesbetétként kínáljunk hozzá néhány karika egészen szárazra, ropogósra pirított kolbászkarikát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.