Ő volt a húsvéti sonkánk.
A Jamie magazin most megjelent első számában olvastam az ötletet, hogy a sós, füstölt csülök mellé főzés közben tegyünk fahéjrudat és narancshéjat, és nem tudtam tőle szabadulni, mennyire jó lehet a sós íz mellé az édeskés-fűszeres.
Eszméletlen jó lett...
Semmi túlzás, semmi harsányság, a hagyományos-klasszikus füstölt, sós íz mellett nagyon halványan ott egy nagyon harmonikus, cseppet sem tolakodó plusz. Fantasztikus!
A főzőlé egy részében tojást főztem, a többi részét több adagban lefagyasztottam későbbi felhasználásra.
A színes dekorációért köszönet ügyes kezű és türelmes öcsémnek :-)
Fahéjas-narancsos füstölt csülök
Elkészítési idő: 3 óra + hűtés
Hozzávalók:
- 1 kg nyers, füstölt csülök
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 1 rúd fahéj
- 1 ek. kandírozott narancshéj (ha van, akkor 3-4 csík bionarancs héja)
- 20 szem feketebors
A csülköt nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőségesen ellepi.
Hozzáadjuk a fűszereket, és csendes forrásban tartva teljesen puhára főzzük kb. 2,5-3 óra alatt.
Emeljük ki óvatosan a főzőléből egy deszkára. Ha jól dolgoztunk, a benne lévő csontokat egyetlen mozdulattal ki tudjuk belőle húzni. Hagyjuk picit hűlni, hogy meg tudjuk szabad kézzel fogni.
Tekerjünk le egy hosszú csík folpackot. A csont nélküli, vajpuha csülökhúst fektessük a folpackra, formázzunk belőle tömör hengert, és szorosan tekerjük bele a folpackba.
Ha langyosra hűlt, egy éjszakára tegyük hűtőbe, gyönyörűen össze fog állni másnapra, és éles késsel szépen szeletelhető lesz.
Eszembe nem jutna fahéjat és narancshéjat tenni a sonka főzővizébe, pedig nagyon jól hangzik, el tudom képzelni, milyen finom lehet így a sonka. Ki is fogom próbálni. :) És nagyon ügyes a tesód, nagyon szép kis csokrot készített. :)
VálaszTörlésÚjra és újra visszatértem Jamie receptjéhez, annyira beletette a bogarat a fülembe a fahéjjal és a naranccsal! Nem harsány az íze, épp csak érzik, de fantasztikusan jól passzol a sós ízhez :-)
TörlésEzt jövőre kipróbálom. Idén viszont én is lefagyasztottam a főzőlevet, és most hétvégén hollókői babgulyás készült belőle, amit szintén nálad olvastam. Isteni finom lett.
VálaszTörlésNem hiszed el, épp most főztem én is bablevest a lefagyasztott sonkaléből :-)))
TörlésÖrülök, hogy ízlett a hollókői babgulyás :-) Ez a fahéjas csülök meg őrületes, nagyon szerettük!