Színtiszta maradékhasznosítás végeredménye ez a pite :-)
Adott volt egy árva, de hatalmas körte, s egy szaftos grillcsirke mellehúsának fele és egy egész comb... A spenótot már én vettem hozzá tudatosan, elképzelve, mennyire jók lesznek így együtt egy pitében, sós és édes egy falatban.
Annyira finom lett, ahogy azt elképzeltem.
Ajánlom :-)
Csirkés pite spenóttal és mézkaramellás körtével
Elkészítési idő: 1 óra + min. 30 perc a tészta hűtésére
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 mk só
- őrölt bors
- 1 tojás sárgája
- 1-3 ek. nagyon hideg víz
A töltelékhez:
- maradék sült csirkehús, nálam most fél mellehúsa s egy egész comb
- 10 dkg (bébi) spenót
- 2 tojás
- 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
- 1 nagy/2 közepes körte
- 2-3 ek. méz
- só és bors
- frissen reszelt szerecsendió
A tészta hozzávalóit villámgyorsan összegyúrjuk. Szerintem úgy a legkönnyebb, hogy a hozzávalókat a víz kivételével késes betétű robotgépbe tesszük, s pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük. Utána tálba borítjuk a vajas morzsát, és néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk annyi vízzel, amennyitől összeáll - kanalanként adagoljuk hozzá.
Egy 22 cm-es formát kivajazunk, és azon frissiben kibéleljük az omlós tésztával, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.
Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
A körtét meghámozzuk, s nagyobb darabokra vágjuk. A mézet takaréklángon karamellszínűre olvasztjuk egy serpenyőben, majd a hőfokot nagyobbra emelve több adagban megforgatjuk benne a körtedarabokat. A karamell vonja be, de vigyázzunk, nehogy párolás közben szétessen, nem kell teljesen megpuhulnia, hisz még sütni is fogjuk!
A spenótot alaposan megmossuk, leöblítjük, majd egy serpenyőben mindenféle további folyadék vagy zsiradék hozzáadása nélkül néhány perc alatt megpároljuk, hogy kissé összeessen.
A csirkehúst leszedegetjük a csontokról, és falatnyi darabokra vágjuk.
A tejszínt elkeverjük a két tojással, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.
Ha a tészta kihűlt, alját villával megszurkáljuk, és 200 fokosra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. A hőfokot visszavesszük 180-ra.
A tésztából kimaradt tojásfehérjével kenjük be az elősütött tészta felületét, így az majd megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa az omlós tésztát.
A tésztakéregbe halmozzuk a csirkefalatokat.
A tojásos tejszínben elkeverjük a megpárolt spenótot, s egyenletesen rálocsoljuk a pitére.
A tetejére rakosgatjuk a karamellás körtét, majd sütőbe tesszük kb. 30 percre, illetve míg a pite közepe meg nem szilárdul.
Ha készen van, hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva kínáljuk.
Azt a mindenit! Ez bizony nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm Ági :-) Ti is szeretitek az édes-sós párost, biztos ízlene Nektek is!
TörlésMár megint remekeltél! Spenót nélkül a jövőhéten elkészítem, mert biztos marad sült husi.
VálaszTörlésKöszönöm Gabi, hirtelen ötlet szülte pite, de tuti lett - és spenót nélkül is szuper lesz, ez biztos!
Törlés