A játék már a 22. fordulójánál tart!
A házigazda ezúttal a Vöröskaktusz blogot író Bogi, s Gabit sorsolta nekem játszótársul - aki fűszermániás :-)
A sok-sok finomság közül ezt az igen-igen jól variálható sós "kenyeret" választottam, és az itthon fellelhető alapanyagokból variáltam - nagyon finom!
Másnap is!
S tényleg csak a fantázia és a hűtő-kamra tartalma szab határt, hogy milyen ízű lesz a végeredmény :-)
A házigazda ezúttal a Vöröskaktusz blogot író Bogi, s Gabit sorsolta nekem játszótársul - aki fűszermániás :-)
A sok-sok finomság közül ezt az igen-igen jól variálható sós "kenyeret" választottam, és az itthon fellelhető alapanyagokból variáltam - nagyon finom!
Másnap is!
S tényleg csak a fantázia és a hűtő-kamra tartalma szab határt, hogy milyen ízű lesz a végeredmény :-)
Brokkolis-olívás kenyér
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:
- 20 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
- 1 dl olívaolaj (nálam most felesben napraforgó olajjal)
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg ízesebb sajt, pl. ementáli
- 3-4 ágacska friss kakukkfű
- 1 kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 tk. só
- sok-sok frissen őrölt bors
- 25 dkg brokkoli (fagyasztott)
- 10 dkg füstölt sonka, pl. fekete-erdei illetve ilyesmi stílusú
- 5 dkg magozott olajbogyó
- 1 gerezd fokhagyma
A brokkolit azon fagyosan egy műanyag tálkába szórtam, 0,5 dl víz hozzáadásával a mikróban 4 perc alatt előpároltam. Szűrőben lecsöpögtettem, leszárítottam.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, borsot.
Adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, az olajat, a reszelt sajtot, a csíkokra vágott sonkát, a felaprított fűszernövényeket, a zúzott fokhagymát, és a karikákra vágott olajbogyót is, de ebből tegyünk félre pár karikát a tetejére!
Teljesen sima, homogén, viszonylag sűrű tésztát kell kapnunk végeredményül.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeveréssel, ha van).
A hasábformát kenjük ki vajjal és szórjuk meg kb. 1 evőkanálnyi liszttel.
Simítsuk bele a tészta felét, rakosgassuk rá a lecsöpögtetett brokkoli kb. 3/4 részét, a szebb rózsákat tegyük félre majd a tészta tetejére.
Fedjük be a maradék tésztával, melynek tetejét díszítsük a félretett brokkolirózsákkal és olajbogyó karikákkal.
Az előmelegített sütőben 35-40 percig süssük, de szúrjuk meg tűvel 35 perc után. Ha nem tapad rá tészta, készen van.
Langyosra hűlve szeletekre vágva tálaljuk, mondjuk egy pohár jó bor társaságában!
Aztamindenit milyen guszta! ÉSSS, ismételten a férjem egyik kedvenc zöldségét, a brokkolit használtad, úgy hogy muszáj vinnem ezt a receptet is. :)) Azt hiszem ez lesz a kedvenc kenyere. :D
VálaszTörlésNem volt rá panasz :-))))) Tessék akkor szépen felpróbálni férjnek :-)))))
TörlésÖrülök, hogy ezt választottad és megmutattad, hogy szabadon variálható. Brokkolival is biztos befutó, tényleg az mehet bele, ami éppen kéznél van.
VálaszTörlésNagyon ízlett :-) A kapros minipitéket meg jól talonba tettem, mert muszáj lesz megsütnöm azt is!!
Törlés