2015. április 29., szerda

Vörösboros-csokoládés málnakrémleves


A vörösboros-csokoládés szilvaleves málnára hangszerelve :-)

Fanyar volt és hűvös: száraz vörösbor, étcsokoládé és málna - mindez csodás harmóniában.

Sikere volt :-)







Vörösboros-csokoládés málnaleves

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók:

  • 40 dkg málna (fagyasztott)
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 5 dkg étcsokoládé (min. 50%)
  • 1 késhegynyi őrölt fahéj
  • kb. 3 ek. cukor(nak megfelelő édesítőszer most nálam)
  • 1 púpos ek. étkezési keményítő


A tetejére:

  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)



A málnát azon fagyosan fazékba borítjuk, felöntjük a vörösborral és vízzel. Néhány perc alatt felforraljuk, majd az egészet átpasszírozzuk egy szűrűn/szitán.

Az így kapott lángolóan bordó folyadékot visszaöntjük a fazékba, beletördeljük a csokoládét, ízesítjük ízlésünknek megfelelő cukorral (illetve cukorhelyettesítővel) és fahéjjal.

Felforraljuk.

A keményítőt elkeverjük kevéske hideg vízzel, belecsurgatjuk a levesbe, s 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Langyosra hűtjük, majd egészen hidegre a hűtőben, és cukor nélkül, lágyan felvert tejszínhabbal tálaljuk.

2.0 verzió: a keményítőt elkeverjük hideg vízzel majd a tejszínnel. 1-2 merőkanál forró levessel hőkiegyenlítjük, majd a tejszínes keveréket a levesbe csurgatjuk, és 1-2 perc alatt kiforraljuk.

Akár langyosan, akár hidegen tálaljuk, esetlegesen további tejszínhab kíséretében.




2015. április 24., péntek

Brokkolis-olívás kenyér - Blogkóstoló 22.!


A játék már a 22. fordulójánál tart!

A házigazda ezúttal a Vöröskaktusz blogot író Bogi, s Gabit sorsolta nekem játszótársul - aki fűszermániás :-)

A sok-sok finomság közül ezt az igen-igen jól variálható sós "kenyeret" választottam, és az itthon fellelhető alapanyagokból variáltam - nagyon finom!

Másnap is!

S tényleg csak a fantázia és a hűtő-kamra tartalma szab határt, hogy milyen ízű lesz a végeredmény :-)





Brokkolis-olívás kenyér

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:



  • 20 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna (vagy sütőpor)
  • 1 dl olívaolaj (nálam most felesben napraforgó olajjal)
  • 3 tojás
  • 1 dl tej
  • 10 dkg ízesebb sajt, pl. ementáli
  • 3-4 ágacska friss kakukkfű
  • 1 kisebb ágacska friss rozmaring
  • 1 tk. só
  • sok-sok frissen őrölt bors
  • 25 dkg brokkoli (fagyasztott)
  • 10 dkg füstölt sonka, pl. fekete-erdei illetve ilyesmi stílusú
  • 5 dkg magozott olajbogyó
  • 1 gerezd fokhagyma




A brokkolit azon fagyosan egy műanyag tálkába szórtam, 0,5 dl víz hozzáadásával a mikróban 4 perc alatt előpároltam. Szűrőben lecsöpögtettem, leszárítottam.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, borsot.

Adjuk hozzá a tojásokat, a tejet, az olajat, a reszelt sajtot, a csíkokra vágott sonkát, a felaprított fűszernövényeket, a zúzott fokhagymát, és a karikákra vágott olajbogyót is, de ebből tegyünk félre pár karikát a tetejére!

Teljesen sima, homogén, viszonylag sűrű tésztát kell kapnunk végeredményül.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeveréssel, ha van).

A hasábformát kenjük ki vajjal és szórjuk meg kb. 1 evőkanálnyi liszttel.

Simítsuk bele a tészta felét, rakosgassuk rá a lecsöpögtetett brokkoli kb. 3/4 részét, a szebb rózsákat tegyük félre majd a tészta tetejére.

Fedjük be a maradék tésztával, melynek tetejét díszítsük a félretett brokkolirózsákkal és olajbogyó karikákkal.

Az előmelegített sütőben 35-40 percig süssük, de szúrjuk meg tűvel 35 perc után. Ha nem tapad rá tészta, készen van.

Langyosra hűlve szeletekre vágva tálaljuk, mondjuk egy pohár jó bor társaságában!




2015. április 22., szerda

Sajtos rakott tojás



Katucitól hoztam ezt a szuper receptet, már többször volt műsoron - most éppen spenót tetejére került feltétként!

Hangulatilag mint egy rakott krumpli, de krumpli nélkül, sőt kolbász nélkül, ellenben rengeteg sajttal, tejföllel összesütve a tojáskarikák.

Na jó, a tetejére azért végül csak szórtam pár szelet baconszalonnát :-)





Sajtos rakott tojás


Elkészítési idő: 45 perc


Hozzávalók:


  • 1 ek. kacsazsír
  • 6 tojás
  • 2-3 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • só és bors
  • 2-3 hajszálvékony szelet baconszalonna (opcionális)



A tojásokat sós vízben keményre főzzük, meghámozzuk és felkarikázzuk.

Tűzálló edény alját kikenjük a kacsazsír felével, és lerétegezzük szépen a tojáskarikákat, a reszelt sajtot és a tejfölt.

A tetejére maradjon a tejfölből és a sajtból is!

Ha elfogytak a hozzávalók, vonjuk be az egészet a maradék tejföllel, szórjuk meg a felcsíkozott baconszalonnával, majd fedjük be a maradék reszelt sajttal. Rápöttyözzük a maradék kicsi kacsazsírt.

180 fokosra melegített sütőben a sajt pirulásáig sütjük.




2015. április 20., hétfő

Krémleves sült zellerből és édesburgonyából



Miután 2 nap nyár után megint ősz lett...

Nem szeretem a zellert, elöljáróban le kell szögeznem - ez a leves viszont fantasztikusan finom! 

Sülés közben a zeller nekem túlságosan markáns íze megszelídült, szépen összesimult a többi zöldséggel, a végeredmény pedig egy sűrű, ízletes, melengető leves lett!






Krémleves sült zellerből és édesburgonyából

Elkészítési idő: 1,5 óra

Hozzávalók:


  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb gumó zeller (kb. 40 dkg)
  • 3 közepes édesburgonya (kb. 30-40 dkg)
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • só és sok-sok bors



A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, a zellert és az édesburgonyát kisebb kockákra vágjuk, a fokhagyma maradjon gerezdként.

Sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk a zöldségeket, megsózzuk, borssal ízesítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, jól átforgatjuk, és 200 fokos sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük, félidőben egyszer átkavarva.

Ha picit karamellizálódna a zöldség sülés közben, nem baj!

Ha a zöldségek megpuhultak, borítsuk őket fazékba, öntsük fel vízzel vagy alaplével. Főzzük néhány percig, majd botmixerrel zúzzuk krémesre.

Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el a levesben, majd még egyszer pörgessük át a botmixerrel.

Forraljuk egyet rajta, kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízeket sóval, borssal.

Levesbetétként kínáljunk hozzá néhány karika egészen szárazra, ropogósra pirított kolbászkarikát!



2015. április 15., szerda

Tejfölös-fokhagymás kifli


Fantasztikus ez a kifli :-)

Sütöttem már így kifli formában is, aztán egyszer kenyérként is kipróbáltam.

Puha és foszlós, és annyira nagyon jó benne az a kevés fokhagyma... Napok múltán is friss, élvezhető!






Tejfölös-fokhagymás kifli


Elkészítési idő: 3 óra


Hozzávalók 6 nagy kiflihez:



  • 2 dl víz
  • 1 dl tejföl
  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 mk. só
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 dkg friss élesztő



A hozzávalókat felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, a sót mindig távol az élesztőtől!

Dagasztjuk-kelesztjük.

Ha nincs ilyen gépünk, a vizet langyosítsuk meg. Tördeljük bele az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, és 1 evőkanálnyi lisztet a fél kilóból elvéve. Takarjuk le, és hagyjuk felhabosodni.

A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sót, a zúzott fokhagymát, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk sima tésztává. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, borítsuk a tésztát lisztezett munkalapra, és nyújtsuk kisujjnyi vastag körlappá.

Vágjuk fel egy pizzavágóval 6 egyenlő háromszögre, és a háromszögek talpa felől kezdjük el szorosan feltekerni a tésztadarabokat. Hajlítsuk kifli formára őket, és tegyük sütőpapírral borított tepsire.

Hagyjuk kelni langyos helyen kb. 20 percig.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra, aljában egy lábaska vízzel.

Kenjük meg a kifliket egy ecset segítségével vízzel vagy ha van, egy kis spriccelős flakonnal szórjuk meg vízzel.

Tegyük a felforrósított sütőbe a tepsit, és süssük a kifliket aranyszínűre kb. 25 perc alatt.



2015. április 13., hétfő

Narancsos-gyömbéres édesburgonya krémleves



Kicsit édeskés összhatású, fűszeres leves, remekül passzolt hozzá a sós sajt!

Sőt, még bacont is sütöttem hozzá "levesbetétként", de az már nem jutott a fotóra :-)





Narancsos-gyömbéres édesburgonya krémleves

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók:


  • 1 ek kacsazsír
  • 1 nagyocska fej lila hagyma
  • 3 közepes nagyságú édesburgonya (kb. 40 dkg)
  • 1 narancs
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • frissen őrölt bors



A kacsazsíron puhára pároljuk a felkarikázott lila hagymát.

Rádobjuk a meghámozott, felkockázott édesburgonyát, felöntjük vízzel (esetleg alaplével).

Belefacsarjuk a narancs levét, belereszeljük a gyömbért, és puhára főzzük.

Botmixerrel krémesre zúzzuk, beleöntjük a tejszínt, s még egyszer átpörgetjük a mixerrúddal.

Sóval és (sok) frissen őrölt borssal ízesítjük.

Tetszőleges levesbetéttel tálaljuk, a lényeg, hogy sós kontraszt legyen, pl. feta, sült bacon, pirított kenyér vagy akár az ún. levesgyöngy.





2015. április 11., szombat

Citromos-kókuszos báránykák


A kollégáimtól kaptam ezt a cuki kekszkiszúrót :-) 

A főpróbához a citromos-kókuszos keksz tésztáját választottam, mert prímán megtartja a sütipecsétek mintáját.

Vigyorogva szaggattam ki a táncoló, vidor báránykákat, és vidámságuk ragadott el aztán a kép utómunkájára is :-)))






Citromos-kókuszos báránykák


Elkészítési idő: 45 perc+hűtés


Hozzávalók:


  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg cukor
  • fél biocitrom reszelt héja és a kifacsart leve
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só



A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat.

Beletesszük a keksz többi hozzávalóját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

Azon frissiben lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott formával kiszaggatjuk a kekszeket.

Óvatosan sütőpapírral borított tepsire csúsztatjuk a kekszeket, és hűtőbe tesszük tepsistől min. 30 percre.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és megsütjük a kekszeket. 

Akkor jó, ha a széle megpirul.

Hagyjuk a tepsin hűlni, mert elképesztően törékenyek melegen, de utána már bátran rakosgathatjuk.

Napok múltán is megőrzi csodálatos ropogósságát anélkül, hogy fémdobozba zárnánk.



2015. április 9., csütörtök

Fahéjas-narancsos füstölt csülök



Ő volt a húsvéti sonkánk.

A Jamie magazin most megjelent első számában olvastam az ötletet, hogy a sós, füstölt csülök mellé főzés közben tegyünk fahéjrudat és narancshéjat, és nem tudtam tőle szabadulni, mennyire jó lehet a sós íz mellé az édeskés-fűszeres.

Eszméletlen jó lett...





Semmi túlzás, semmi harsányság, a hagyományos-klasszikus füstölt, sós íz mellett nagyon halványan ott egy nagyon harmonikus, cseppet sem tolakodó plusz. Fantasztikus!

A főzőlé egy részében tojást főztem, a többi részét több adagban lefagyasztottam későbbi felhasználásra.

A színes dekorációért köszönet ügyes kezű és türelmes öcsémnek :-)






Fahéjas-narancsos füstölt csülök


Elkészítési idő: 3 óra + hűtés


Hozzávalók:

  • 1 kg nyers, füstölt csülök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 rúd fahéj
  • 1 ek. kandírozott narancshéj (ha van, akkor 3-4 csík bionarancs héja)
  • 20 szem feketebors



A csülköt nagy fazékba tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi bőségesen ellepi.

Hozzáadjuk a fűszereket, és csendes forrásban tartva teljesen puhára főzzük kb. 2,5-3 óra alatt.

Emeljük ki óvatosan a főzőléből egy deszkára. Ha jól dolgoztunk, a benne lévő csontokat egyetlen mozdulattal ki tudjuk belőle húzni. Hagyjuk picit hűlni, hogy meg tudjuk szabad kézzel fogni.

Tekerjünk le egy hosszú csík folpackot. A csont nélküli, vajpuha csülökhúst fektessük a folpackra, formázzunk belőle tömör hengert, és szorosan tekerjük bele a folpackba.

Ha langyosra hűlt, egy éjszakára tegyük hűtőbe, gyönyörűen össze fog állni másnapra, és éles késsel szépen szeletelhető lesz.






2015. április 7., kedd

Sós Hokkaido kalács hatos fonással



Áttörést hozott a húsvét kalácsfonás témában: az eddig mumus, sehogysemértem hatos fonás próbálkozásomat siker koronázta :-)

Egyszer már tettem egy kísérletet a foszlós kaláccsal, igyekeztem követni egy nagyon részletgazdag, lépésről-lépésre útmutatót, de félúton elvesztettem a fonalat. Persze azért megettük :-))

Most különösebb előzetes tervezgetés nélkül sós kalácsot sütöttem a sonka mellé, tejszínes tésztájút, a nagyon-nagyon régen sütött Hokkaido kalácsot

Míg kelt a tészta, háromszor egymás után megnéztem egy remek oktatóvideót a hatos fonás rejtelmeiről, és végre leesett a tantusz, mit miért és hogyan, mit mi után és hova!

Magabiztosan kisodortam a tésztahurkákat, ide tettem, oda tettem - és elsőre sikerült bizonytalankodás nélkül!

Próbálkozzatok vele bátran, menni fog, egészen biztos vagyok benne :-)





Sós Hokkaido kalács hatos fonással


Elkészítési idő: 1,5 óra dagasztás-kelesztés, 30 perc újrakelesztés, 45 perc sütés, és persze a formázás


Hozzávalók egy szép termetes kalácshoz:


  • 1,5 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott ek. (por)cukor
  • 2-3 tk. só


A tetejére:

  • 0,5 dl tejszín
  • 1 tojás sárgája



A tejszínt és a tejet tálkába öntjük, mikróban 700 W-on 1 perc alatt meglangyosítjuk.

Kenyérsütő gép üstjébe öntjük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, belemorzsoljuk az egyik sarkába az élesztőt, a másik sarkába kanalazzuk a sót és a cukrot.

Dagasztás-kelesztés programot indítunk. Nézzünk rá, míg dolgozik a gép: ha lágy a tészta, farkincája van, akkor apránként adjunk hozzá lisztet. A tojás nagysága befolyásolja, szükség lesz-e plusz lisztre, max. 1 evőkanálnyira.

Ha nincs kenyérsütő gépünk, akkor a meglangyosított tejszínes tejbe tördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot s egy kevés lisztet a 60 dkg-ból. Hagyjuk, hogy felfusson.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, majd a felfutott élesztőt, és sima tésztát dagasztunk belőle, és langyos helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, finoman átgyúrjuk. Hat egyenlő darabra vágjuk, és kb. 40 cm hosszú tésztahurkává sodorjuk a darabokat.

A videóban látható (lásd fent a linken) módon megfonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a kalácsot.

Konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percig hagyjuk kelni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy lábaska vízzel az aljában.

A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, szépen lekenjük vele a megkelt kalácsot.

Az előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Akkor van készen, ha gyönyörű aranybarna, és az alját megkopogtatva kongó hangja van.

Emeljük át egy rácsra, hogy alulról is tudjon hűlni, s leghamarabb langyosra hűlve vágjuk meg.


2015. április 3., péntek

Húsvétra hangolva...



... avagy mi kerüljön az ünnepi asztalra?!


Kalács persze. Igazi foszlós, fonott kalács!




De kipróbálhatunk egy illatos kenyeret is!






Ezzel a kenyérrel sincs sok munka, s ha marad belőle, páratlanul finom a belőle sült pirítós!







Aztán kínálhatjuk pogácsával is a locsolókat, például fokhagymás-rozmaringossal,







vagy a világ legegyszerűbb tejfölös pogácsájával, aminek tésztájából egy füst alatt lekváros papucs is készíthető ám!





Már most nekiláthatunk ennek a sajtos rúdnak (a legjobb sajtos rúd szerintem), csak dugjuk el, hogy maradjon a locsolóknak is :-)))




Legyen édes apróság is az asztalon, akár előre is dolgozhatunk vele!





Hókifli? Vele is előredolgozhatunk :-)




Ha húsvét, akkor nyuszi, ha nyuszi, akkor répa - mi más következhet ebből, mint a répatorta :-))





S végül se nem édesség, se nem sós sütemény, s még csak nem is kalács - de nálunk a húsvét nem múlhatott el kocsonya,






és birkapörkölt nélkül.





Az igazi házi sonkáról természetesen nem is beszélve :-)




Vidám ünnepi készülődést! :-)


2015. április 1., szerda

Csirkés pite spenóttal és mézkaramellás körtével



Színtiszta maradékhasznosítás végeredménye ez a pite :-)

Adott volt egy árva, de hatalmas körte, s egy szaftos grillcsirke mellehúsának fele és egy egész comb... A spenótot már én vettem hozzá tudatosan, elképzelve, mennyire jók lesznek így együtt egy pitében, sós és édes egy falatban.

Annyira finom lett, ahogy azt elképzeltem. 

Ajánlom :-)




Csirkés pite spenóttal és mézkaramellás körtével

Elkészítési idő: 1 óra + min. 30 perc a tészta hűtésére

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 mk só
  • őrölt bors
  • 1 tojás sárgája
  • 1-3 ek. nagyon hideg víz


A töltelékhez:

  • maradék sült csirkehús, nálam most fél mellehúsa s egy egész comb
  • 10 dkg (bébi) spenót
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín (állati, 30%-os)
  • 1 nagy/2 közepes körte
  • 2-3 ek. méz
  • só és bors
  • frissen reszelt szerecsendió



A tészta hozzávalóit villámgyorsan összegyúrjuk. Szerintem úgy a legkönnyebb, hogy a hozzávalókat a víz kivételével késes betétű robotgépbe tesszük, s pár pillanat alatt morzsásra pörgetjük. Utána tálba borítjuk a vajas morzsát, és néhány mozdulattal tésztává gyúrjuk annyi vízzel, amennyitől összeáll - kanalanként adagoljuk hozzá.

Egy 22 cm-es formát kivajazunk, és azon frissiben kibéleljük az omlós tésztával, majd hűtőbe tesszük min. 30 percre.

Míg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.

A körtét meghámozzuk, s nagyobb darabokra vágjuk. A mézet takaréklángon karamellszínűre olvasztjuk egy serpenyőben, majd a hőfokot nagyobbra emelve több adagban megforgatjuk benne a körtedarabokat. A karamell vonja be, de vigyázzunk, nehogy párolás közben szétessen, nem kell teljesen megpuhulnia, hisz még sütni is fogjuk!

A spenótot alaposan megmossuk, leöblítjük, majd egy serpenyőben mindenféle további folyadék vagy zsiradék hozzáadása nélkül néhány perc alatt megpároljuk, hogy kissé összeessen.

A csirkehúst leszedegetjük a csontokról, és falatnyi darabokra vágjuk.

A tejszínt elkeverjük a két tojással, sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.

Ha a tészta kihűlt, alját villával megszurkáljuk, és 200 fokosra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük. A hőfokot visszavesszük 180-ra.

A tésztából kimaradt tojásfehérjével kenjük be az elősütött tészta felületét, így az majd megakadályozza, hogy a töltelék eláztassa az omlós tésztát.

A tésztakéregbe halmozzuk a csirkefalatokat.

A tojásos tejszínben elkeverjük a megpárolt spenótot, s egyenletesen rálocsoljuk a pitére. 

A tetejére rakosgatjuk a karamellás körtét, majd sütőbe tesszük kb. 30 percre, illetve míg a pite közepe meg nem szilárdul.

Ha készen van, hagyjuk kicsit hűlni, majd cikkekre vágva kínáljuk.