2015. március 8., vasárnap

Szilvalekváros torta



Nemrég leporoltam ezt a régi-régi receptet, egy időben viszonylag sűrűn sütöttem. Majdnem elvész benne egy üveg szilvalekvár :-)

Egy tálban össze lehet keverni az egészet, aztán csak tölteni kell és csokival bevonni. Elronthatatlan és elképesztően finom!

Van ám egy kistestvére is a blogon: sárgabarack lekvárral, na ő is megér egy misét :-)






Szilvalekváros torta


Elkészítési idő: 1 óra + a csoki dermedése

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:

  • 5 ek (házi) szilvalekvár
  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 mk. fahéj
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna


Töltelék:


  • 4-8 ek. szilvalekvár (ízlés szerint)


Tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek. olaj




A szilvalekvárt simára keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a puha vajat. A szódabikarbónát összekeverjük a liszttel, a lekváros masszához adjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, s az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (tűpróba!!) készre sütjük.

A formából óvatosan kiborítva rácsra tesszük hűlni - így nem lesz szalonnás az alja! 


Ha kihűlt, éles késsel vagy cérnaszállal kettévágjuk, s megtöltjük ízlésünknek megfelelő mennyiségű szilvalekvárral - ne sajnáljuk belőle :-)

Az étcsokoládét kockákra törjük, hozzáadunk 2 ek. olajat, s mikróban 500 W-on 2 perc alatt megolvasztjuk, félidőben keverjük meg. 

A torta tetejére öntjük, tessék-lássék elsimítjuk, s inkább hagyjuk körös-körül rusztikusan lecsorogni az oldalán.

Hagyjuk megdermedni, majd cikkekre vágva tálaljuk.





6 megjegyzés:

  1. Az ilyen egyszerű torták pont nekem valók (semmi érzékem és tehetségem tortát sütni/díszíteni). El is mentem, s majd ha olyan ünnep lesz hogy "illik" tortát sütni, tökéletes lesz. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne várj alkalomig :-)))) Süsd meg egyszerűen egy szögletes tepsiben,töltsd meg, vond be csokival, és kockázd fel - mondjuk már most hétvégén :-))))))))

      Törlés
  2. Azta... azonnal viszem is, van lekvárom is, meg imádom az ilyen egyszerű cuccokat:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Istenkirályság, meglátjátok :-)

      Akár tortaként, akár szögletes sütiként! És tényleg villámgyors :-)

      Törlés
  3. Hú, de régen sütöttem, nagy menő volt egy időben ez is és a zebra torta is, még a Morzsika idején. Nosztalgiáztam egy kicsit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy mondod :-) Nagyon régen nem sütöttem, de ugyanolyan isteni finom volt, mint anno régen :-)

      A zebrának se tudom idejét, mikor volt műsoron...

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.