2015. március 13., péntek

Körözöttes rétes




Nem is recept, hanem csak egy ötlet, mint anno a körözöttes párnák esetében: milyen jó és egyszerű finomság sülhet ki a leveles tészta-körözött párosból!

Akinek így kevés lenne  a körözött-rész, duplázza a túró mennyiségét, és töltse úgy, mintha édes túrós rétes volna!

Legyen kézközelben hideg sör utána :-)))







Körözöttes rétes


Elkészítési idő: 40 perc


Hozzávalók:

  • 1 cs. fagyasztott leveles tészta (50 dkg)
  • 25 dkg (avagy 50 dkg) túró
  • 1-2 ek. tejföl
  • fél fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • só és bors
  • őrölt kömény


A tetejére:

  • 1 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt



A körözöttet szájízünk szerint elkészítjük: ki milyen hagymásan, ki milyen fűszeresen szereti.

Elkeverjük annyi tejföllel, hogy kenhető, de ne túl lágy masszát kapjunk, a mennyisége nagyban függ a túró krémességétől/savósságától.

A leveles tésztát lisztezett munkalapon 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, s keresztben kettévágjuk.

Megkenjük mindkét tésztadarabot a körözöttel, majd feltekerjük, mint egy beiglit.

Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a rétesszálakat, tetejüket lekenjük felvert tojással, és jó vastagon beborítjuk reszelt sajttal.

200 fokosra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.

Hagyjuk picit hűlni, majd rézsútosra szeletelve tálaljuk.



4 megjegyzés:

  1. Kedves Viki! Bár régen jártam nálad, visszanézve látom, hogy mindig remek finomságokat készítesz, melyekről remek fotókat hozol. Bár lekéstem a blogszülinapodat is, utólag kívánok további sikeres blogolást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz :-) Nagyon-nagyon szépen köszönöm szívet melengető szavaidat!!!

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet! Imádom a körözöttet! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.