Tízóraira, uzsonnára, vagy egy falat energia sportolás előtt :-)
Akármilyen aszalt gyümölccsel finom, most vörös áfonya volt itthon, de készült már aszalt szilvával és aszalt barackkal, kókusszal is - mindenhogy isteni!
Vörös áfonyás, zabpelyhes keksz
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
- 26 dkg zabpehely (ha van, az apróbb szemű)
- 10 dkg barna cukor
- 8 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5-8 dkg dió
- 17 dkg vaj
- 2 ek. méz
- 10 dkg aszalt vörös áfonya
- 1 mk. mézeskalács fűszer
- 5 dkg kandírozott narancshéj
- 1 mk. sütőpor
- 1 tojás
- kb. 2 ek. tej
A zabpelyhet, majd a diót (külön-külön) száraz serpenyőben,
néhány perc alatt kevergetve megpirítjuk. Ha a zabpehely apró szemű, nem
szükséges tovább aprítani, ha nagy méretű, késes betétű robotgépben pörgessük
meg pár pillanat alatt, de ne daráljuk le teljesen!
A diót és az áfonyát pici darabokra egy éles késsel.
A cukrot és a mézet keverjük ki a puha vajjal, majd gyúrjuk
össze valamennyi hozzávalóval, hogy jól formázható masszát kapjunk. Nekem elég
volt a 2 ek tej, de ez a tojás nagyságától is függ, kinek mennyi szükséges!
A masszából teáskanállal kis halmokat rakosgatunk egy sütőpapírral borított tepsire.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a kekszeket
aranybarnára. Akkor jó, ha a teteje is színes, akkor lesz igazán ropogós.
Kihűlés után fémdobozban tároljuk.
Én is készítettem már vörösáfonyával zabkekszet, úgyhogy tapasztalatból tudom, hogy mennyire finom! Imádom, hogy bármivel variálható! :)
VálaszTörlésAhogy mondod :-) A variációknak csak a kamra tartalma szab határt :-))
Törlés