Akár hétköznap (este) is bevállalható mutatvány.
Míg felfut az élesztő, kimérjük a szárazanyagokat, aztán egyszerűen összekeverjük egy tálban fakanállal, sütőformába simítjuk, kelni hagyjuk és kisütjük.
Ennyi.
A teljes kiőrlésű liszt mellett van benne pici fehér liszt is, zabpehely és sok-sok mag, nagyon finom kis kenyér sült belőle.
Arról nem beszélve, hogy 2 nap múlva mennyire jó volt a maradékából a pirítós... Az a sok finom mag benne... Hmmmmmmmm...
Kacsazsírral :-)
Teljes kiőrlésű magvas kenyér
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók egy 10x30 cm-es hasábformához:
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7,5 dkg fehér liszt
- 7,5 dkg magkeverék (nálam most szezám, tökmag és dió)
- 5 dkg finom szemű zabpehely
- 1 tk. só
- 3,5-4 dl langyos víz
- 1 ek. méz (vagy 1 tk. cukor)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 ek. olaj
- 1 késhegynyi őrölt kömény (Duendénél olvastam az ötletet, fantasztikus benne)
1 dl langyos vízbe tördeljük az élesztőt, beletesszük a mézet/cukrot és egy evőkanálnyi lisztet, elkeverjük, és hagyjuk felhabosodni.
Addig összekeverjük egy tálban a szárazanyagokat: a kétféle lisztet, a durvára vágott magokat (kicsit hagyjunk a tetejére), a zabpelyhet, sót, köményt.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és annyi langyos vizet még, hogy nedves, laza tésztát kapjunk, szinte galuskaállagút.
A hasábformát kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy túllógjon a peremén, belesimítjuk a tésztát. Tetejét szórjuk meg a félretett magvakkal, takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk duplájára kelni.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, és süssük a megkelt kenyértésztát kb. 1 órán át. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult, és ha a formából kivéve az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
Rácsra téve hűlni hagyjuk.
Nagyon szeretem a magvas kenyereket, de sajnos a férjuram nem eszi meg, ezért nagyon ritkán sütök. :( Ez a kenyérke most nagyon megtetszett, valamikor sort kerítek rá. :)
VálaszTörlésAz én férjem sincs érte odáig, de ezt egyszerűen imádta :-) Nyugodtan próbáld ki, ha nem ízlik neki, felszeleteled a maradékot, beteszed a mélyhűtőbe, és mindig lesz friss kenyered!
TörlésEzt én ki fogom próbálni! ;-)
VálaszTörlésPróbáljad asszony, próbáljad! :-))
Törlés