Egy totális hűtőkipakolás végeredményei ezek a papucskák. Mindenből egy kevés: kicsi sajt, a szál kolbász vége, tojás, egy árva kefír - ez lett belőle :-)
Nincs pihentetési idő, ez az a szuper sütőporos tészta, ami volt már sósan és édesen is, és most is remekül vizsgázott!
Nagyon kiadós, laktató, nem baj, ha van utána kézközelben egy pohár jó sör, netán bor :-)
Sajtos-kolbászos papucsok
Elkészítési idő: 75 perc
Hozzávalók 10 papucshoz:
- 1 tojás
- 1 kis pohár kefír (150 g)
- 6 dkg (!) olaj
- 1 tk sütőpor
- 25-30 dkg liszt
- 1 mk só
A töltelékhez:
- 3 tojás
- 10-15 dkg (házi) füstölt kolbász
- 10-15 dkg sajt, pl. trappista, ementáli - könnyen olvadó, nem túl karakteres szükséges
Kenéshez:
- 1 tojás
A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk. A liszt mennyisége nagyban függ a tojás nagyságától és a kefír savósságától - szépen összeálló, nem ragacsos, de puha tésztát kell kapnunk.
Csak addig tesszük félre pihentetni, míg elkészítjük a tölteléket.
A tojásokat keményre főzzük sós, szódabikarbónás vízben, leszűrjük, meghámozzuk és villával összetörjük - inkább durvábbra, mint pépesre.
A kolbászt és a sajtot kicsi kockákra vágjuk, a tojáshoz keverjük. Így most száraz, morzsalékos, de tényleg nem kell bele "kötőanyag", mert sülés közben olvad a kolbász zsírja és a sajt is.
A tésztát 10 azonos méretű darabra vágjuk.
Lisztezett munkalapon egyesével, vagy egyszerűen a két tenyerünk között kilapogatjuk tenyérnyi méretűre.
Megfogunk egy darab tésztát, tenyerünkre fektetjük. A közepére halmozunk egy jó adagot a töltelékből, és összecsukjuk a tenyerünket.
Az így kapott kis papucs két sarkát kb. 3-3 cm hosszan erősen összecsípjük, és ugyanígy elkészítjük a többi kilenc tésztát is.
Ha nagyon rakoncátlanok és szétnyomja őket a dundi töltelék, a sarkukon dugjunk át 1-1 fogvájót, sütés közben szépen a helyén fogja tartani, nem nyílnak szét.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a megtöltött papucsokat ültessük sütőpapírral borított tepsire.
Kenjük le őket tojással, majd süssük aranyszínűre kb. 20-25 perc alatt.
Hagyjuk kicsit hűlni, mert a belseje tűzforró!
Nagyon jól néznek ki ezek a papucsok! A töltelék is bejön :)
VálaszTörlés