2015. február 14., szombat

Mesés oldalas



Csak így egyszerűen: mesés :-)

Mesés, mert minimális előkészítő munkát igényel. Mesés, mert a munka javát a sütő fogja elvégezni. S mesés, mert amiben finom hús, sok zöldség és jóféle vörösbor van - az csak mesés lehet! 

Hát nem? 

De igen!



Mesés oldalas


Elkészítési idő: 2,5 óra + 1 éjszaka pácolás


Hozzávalók:

  • 1,5 kg oldalas
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db közepes nagyságú sárgarépa
  • 1 kicsi zellergumó
  • 4-5 szál friss kakukkfű/1 teáskanál szárított
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 5 ek. Worchester szósz/szójaszósz
  • 1 ek. cukor
  • só és bors



A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk. A sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd lereszeljük.

Egy tálban összekeverjük a zöldségeket a kakukkfűvel, a vörösborral, a Worchester szósszal (vagy szójaszósszal), cukorral, sóval és borssal.

Az előkészített húsdarabokat a későbbi sütőtepsibe/sütőedénybe fektetjük, ráöntjük a zöldséges-boros pácot, majd alufóliával szorosan lefedjük, és hűtőbe tesszük pácolódni 4-5 órára, de legjobb, ha egész éjszakára.

Másnap elővesszük a hűtőből, s ahogy betettük, fóliával szorosan lezárva 200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és pároljuk puhára kb. 1,5 óra alatt - ez a hús minőségétől függ. Egy óra sütés után nézzünk rá, lazítsuk meg a fóliatakaró sarkát, és szúrjuk meg a húst, hogy is áll a puhulás.

Ha a hús megpuhult, távolítsuk el a fóliát, és süssük a húst további 20-25 percig, hogy szép színe legyen.

Emeljük ki a zöldségágyból a húst, a boros-fűszeres zöldségeket kanalazzuk át a tepsiből egy kisebb fazékba. Botmixerrel zúzzuk krémesre, és forraljuk át még egyszer. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízét sóval vagy borssal.

A húst tetszőleges körettel (pl. krumplipüré, rizs, lágy polenta...) és a zöldségmártással tálaljuk. 

S persze a maradék vörösborral :-)



Ihlet: Lucinda Scala Quinn

2 megjegyzés:

  1. Hát ez tényleg mesés lehet! Kérek szépen egy kis adagot! :)

    VálaszTörlés
  2. Valóban mesés! Épp oldalast készülök sütni én is. Mentem a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.