Csak így egyszerűen: mesés :-)
Mesés, mert minimális előkészítő munkát igényel. Mesés, mert a munka javát a sütő fogja elvégezni. S mesés, mert amiben finom hús, sok zöldség és jóféle vörösbor van - az csak mesés lehet!
Hát nem?
De igen!
Mesés oldalas
Elkészítési idő: 2,5 óra + 1 éjszaka pácolás
Hozzávalók:
- 1,5 kg oldalas
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 db közepes nagyságú sárgarépa
- 1 kicsi zellergumó
- 4-5 szál friss kakukkfű/1 teáskanál szárított
- 2 dl száraz vörösbor
- 5 ek. Worchester szósz/szójaszósz
- 1 ek. cukor
- só és bors
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk. A sárgarépát és a zellert megtisztítjuk, majd lereszeljük.
Egy tálban összekeverjük a zöldségeket a kakukkfűvel, a vörösborral, a Worchester szósszal (vagy szójaszósszal), cukorral, sóval és borssal.
Az előkészített húsdarabokat a későbbi sütőtepsibe/sütőedénybe fektetjük, ráöntjük a zöldséges-boros pácot, majd alufóliával szorosan lefedjük, és hűtőbe tesszük pácolódni 4-5 órára, de legjobb, ha egész éjszakára.
Másnap elővesszük a hűtőből, s ahogy betettük, fóliával szorosan lezárva 200 fokosra előmelegített sütőbe tesszük, és pároljuk puhára kb. 1,5 óra alatt - ez a hús minőségétől függ. Egy óra sütés után nézzünk rá, lazítsuk meg a fóliatakaró sarkát, és szúrjuk meg a húst, hogy is áll a puhulás.
Ha a hús megpuhult, távolítsuk el a fóliát, és süssük a húst további 20-25 percig, hogy szép színe legyen.
Emeljük ki a zöldségágyból a húst, a boros-fűszeres zöldségeket kanalazzuk át a tepsiből egy kisebb fazékba. Botmixerrel zúzzuk krémesre, és forraljuk át még egyszer. Kóstoljuk meg, ha kell, korrigáljuk az ízét sóval vagy borssal.
A húst tetszőleges körettel (pl. krumplipüré, rizs, lágy polenta...) és a zöldségmártással tálaljuk.
S persze a maradék vörösborral :-)
Ihlet: Lucinda Scala Quinn
Hát ez tényleg mesés lehet! Kérek szépen egy kis adagot! :)
VálaszTörlésValóban mesés! Épp oldalast készülök sütni én is. Mentem a receptet!
VálaszTörlés