Természetesen a maradék krumplipüré újrahasznosításából született ez a pogácsa :-)
Jegyzetelgettem menet közben, miből mennyi, hogyha jó lesz, megmutatom.
Annyira nagyon jó lett, hogy egy héten belül kétszer adtam elő :-)
Foszlós a krumplitól, illatos-aromás a rozmaringtól, és nagyon jól áll neki az az egészen kicsi fokhagyma!
Ellenállhatatlan... Főleg langymelegen...
Fokhagymás-rozmaringos krumplis pogácsa
Elkészítési idő: 2,5 óra
Hozzávalók 2 gáztepsinyi pogácsához:
- 30 dkg krumplipüré
- 10 dkg zsír
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 csapott ek. só (azért óvatosan, inkább két részletben)
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejföl
- 1 tk apróra vágott, friss rozmaring (ha nincs, csapott mokkáskanálnyi őrölt - nagyon aromás!)
- 50 dkg liszt
A tetejére:
- 1 tojás
- 10-15 dkg reszelt sajt
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Az 50 dkg-nyi lisztből elveszünk egy evőkanálnyit, ezt is elkeverjük az élesztős tejben, langyos helyen állni hagyjuk, míg az élesztő szépen felhabosodik.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a krumplipürét, a zsírt, a tejfölt, a tojást, borsot és a sót, megszórjuk a rozmaringgal, hozzázúzzuk a fokhagymát, végül a felfuttatott élesztőt is beleöntjük.
Rugalmas, lágy tésztát dagasztunk belőle, ha szükségesnek látjuk, apránként adjunk hozzá pici langyos tejet vagy tejfölt - ez nagyban függ mind a tojás nagyságától, mind a krumplipürénktől, azt hogyan készítettük el korábban.
Takarjuk le konyharuhával, majd langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk.
Fátyolszerűen szórjuk meg liszttel a felületét, éppen hogy csak, majd hajtogassuk: a tészta felső harmadát le középre, az alsó harmadát fel középre. Bal harmadát be középre, s végül rá a jobb tésztaharmadot is - egy dundi tésztacsomagot kell kapjunk.
Pihentetés nélkül dolgozunk vele tovább: a munkalapot nagyon vékonyan újra belisztezzük, és kinyújtjuk újra a hajtogatott pogácsatésztát, kb. kétujjnyi vastagságúra.
Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb "szabáshulladék" keletkezzen. A lehulló tésztarészeket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk.
Sütőpapírral borított tepsire ültetjük a pogácsákat, és hagyjuk őket kelni még 20 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, aljában egy lábaska vízzel.
A pogácsák tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Nagyon szépek lettek a pogácsák! Én nem vagyok nagy barátságba a a rozmaringgal, de talán nem érezni túl intenzíven az aromáját, így engedelmeddel leemeltem egy-két (három ...) pogácsát. ;)
VálaszTörlésVan egy káprázatos rozmaringbokor az erkélyünk alatt, és szirénhangokat hallat, hogy tépjek róla :-DD
TörlésA fokhagymával nagyon jó barátok, nem volt tolakodó rozmaring íze, aki kóstolta - imádta :-)