Számtalan változat található a neten zsebes karajból.
A megszokotthoz képest ez most csontos-bőrös húsból készült, egyrészt ilyen volt a hentesnél :-))), másrészt a csontos hús szerintem sokkal finomabb!
A töltelékébe nálam most aszalt szilva került, mert éppen nyitva volt egy zacskónyi. Rozmaring természetesen, mert nem hagy nyugodni az a hatalmas bokor :-) Baconszalonna, sajt és vöröshagyma, kb. 2 órányi várakozás - és tálalhatjuk is!
A tetején ropogósra sült a bőr, és a sós-édes ízek csodásan átjárták a húst...
Aszalt szilvás zsebes karaj
Elkészítési idő: 3 óra
Hozzávalók:
- 1,5 kg csontos, bőrös sertéskaraj
- 6-8 szelet baconszalonna
- 10 dkg aszalt szilva
- 1+1 fej vöröshagyma
- 15 dkg karakteresebb ízű sajt, pl. ementáli
- 1 nagy ág friss rozmaring
- 1 fej fokhagyma
- 1 alma, pl. Golden
- 1 ek. zsír
- só és bors
A karajt megmossuk, éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy gyakorlatilag szinte csontig bevágjuk a szeleteket egymás után.
A szeletek közét sóval és borssal ízesítjük, és kívülről is besózzuk a húst - majd megtöltjük.
Váltakozva rakosgatjuk a "zsebekbe" az aszalt szilvát rozmaringgal, baconszalonnát, hagymaszeleteket, vastag sajtszeleteket.
Tepsibe tesszük.
Mellédobjuk a maradék rozmaringot, a vastag szeletekre vágott, tisztított vöröshagymát, egy fej fokhagymát, tisztítva, gerezdekre szedve, és az almát, felnegyedelve.
Aláöntünk kb. 1,5 dl vizet és a zsírt, és szorosan lefedjük alufóliával.
200 fokon kb. 2 órán keresztül sütjük, míg teljesen átpuhul és alaposan átjárják az ízek.
A fóliát eltávolítva süssük a bőrét ropogós pirosra.
Tetszőleges körettel tálaljuk, nálunk most krumplipüré, amelybe tej-vaj-tejföl helyett belekevertem a hús mellett sült hagymát, fokhagymát és almát is - s így eszméletlen finom lett!
Már megint finomat remekeltél, jövő vasárnapra meg van a menüm. Imádom a blogodat!!!!!!!!!
VálaszTörlés